REVIEW

Everyone Stares - The Police Inside Out


Michel Wanner | 23 november 2006

Stewart Copeland heb ik altijd al de sympathiekste politieagent gevonden. Sting was natuurlijk het gezicht van de hermandad, maar Stewart bleef in mijn ogen degene die het meest met beide benen op de grond bleef. Na het uiteenvallen van The Police in 1986 is hij de enige die ik nog gevolgd heb.

THE POLICE – Everyone Stares, The Police Inside OutVan Stings soloalbums ben ik niet zo gecharmeerd en wat Andy Summers al die tijd heeft uitgespookt zou ik eerlijk gezegd niet weten. Copeland boeide mij ook al met The Rhythmatist, een album waarop hij op eigen wijze naar Afrikaanse ritmes kijkt en eigenlijk de voorloper van het veel bekendere Graceland (Paul Simon).

Naast het feit dat hij een geweldige drummer is blijkt de heer Copeland ook niet gespeend te zijn van enig cinematografisch talent. Deze discipline vormt derhalve het uitgangspunt voor deze dvd. Stewart kocht van z’n eerste zuurverdiende Police-salaris meteen maar een super 8 videocamera om het reilen en zeilen van z’n medebandleden (en zichzelf) vast te leggen voor het nageslacht. Het leuke is dat hij vrijwel de complete Police-periode heeft vastgelegd, vanaf het obscure beginstadium (1978) tot het uiteenvallen in 1986. Slechts de eerste 2 jaren zijn niet op video vastgelegd, maar toen was er nog geen geld.

Wat heeft al dat gefilm opgeleverd? Wel, ruim 50 uur materiaal bijvoorbeeld wat natuurlijk niet allemaal op dvd is verschenen. Hierop is uiteindelijk ruim anderhalf uur terechtgekomen en dat is ook wel voldoende. De gehele film is een vrij snelle aaneenschakeling van fragmenten en natuurlijk niet gefilmd door een prof. Het is een soort homevideo geworden, maar dan wel eentje over een van de bekendste popbands ooit. Stewart gunt ons een blik in de keuken van het Police-circus dat in zijn hoogtijdagen de hele wereld over trok. Dat levert – af en toe hilarische - beelden op vanuit de studio, de kleedkamer, de bus en uiteraard komen er veel podia en festivals voorbij.

THE POLICE – Everyone Stares, The Police Inside OutZoals Pinkpop, waar The Police in 1979 optrad en wat voor hen de grote doorbraak in Nederland betekende. Copeland verzorgt zelf het commentaar en doet dat op een leuke, bescheiden, maar ironische manier.

Natuurlijk is dit geen allemachtig prachtige muziekdvd waar in de studio tot in den treure aan gesleuteld is om het maar zo perfect mogelijk in de huiskamer te laten zien en horen. Daar zijn er al genoeg van. Dit is echter wel een uniek muziekdocument van (en over) een grote, invloedrijke popgroep dat niet alleen van waarde is voor de doorgewinterde Police-fan. Iedere zichzelf respecterende popliefhebber gaat deze dvd gewoon minstens één keer in zijn of haar leven bekijken.


Aanvullende informatie:
1 DVD
Speelduur: ± 75 minuten + bonus ± 20 minuten
Label: Universal
Distributie: PIAS
Links: www.stewartcopeland.net

EDITORS' CHOICE