REVIEWSonos

Sonos 130 Bundle


Rene Smit | 06 december 2007 | Fotografie Rene Smit | Sonos

Hij is er voor gevallen…

Helaas voor mij en leuk voor Sonos geef ik in de titel de conclusie van deze recensie al weg. De kreet: “Hij is er voor gevallen” uit een tv commercial van enige jaren geleden was het eerste wat in mij op kwam na de gebruiksperiode met een compleet Sonos systeem.

Sonos probeert met zijn producten een brug te slaan tussen de computerwereld en de muziekliefhebber. Knappe koppen achter Sonos brachten in 2004 een Multi Room audiosysteem op de markt welke heden ten dage nog steeds voorop loopt. Doordat zowel computerdeskundigen als audiofielen meewerkten aan de ontwikkeling van het systeem is een hoogwaardig audioproduct ontstaan, gebruikmakend van vooruitstrevende draadloze verbindingstechniek. De hoofdredacteur van HiFi.nl dacht uitgerekend aan mij voor het recenseren van het Sonos systeem vanwege mijn beperkte kennis van computers en aanverwante zaken. Op de keper beschouwd niet echt een compliment maar dat vechten we samen wel uit…

De beweegreden snap ik overigens wel: Sonos claimt dat je ook zonder ingevoerd te zijn in de automatisering probleemloos de boel aan het spelen krijgt. Een leuke test voor zowel Sonos als voor mijn persoon.

Sonos ZP100 (foto: Jiri Büller/HiFi.nl)


Het systeem

Sonos Europe stuurde een complete bundle waarmee het mogelijk is om in twee afzonderlijke ruimtes muziek te luisteren. De set bestaat uit een ZP-80 Zone player, een ZP-100 Zone Player, een Controller inclusief charging cradle en een set speakers. Ook alle bekabeling die nodig is om het systeem aan te sluiten wordt meegeleverd. De ZP80 en ZP100 Zone Players verschillen niet alleen qua fysiek maar ook qua functionaliteit. De ZP100 beschikt over een ingebouwde 2x50 Watt versterker en is daarom bijna 2x zo groot als de ZP80. Het meest logisch is om de ZP80 aan te sluiten op een bestaande “stereo” installatie en zo het Sonos systeem als extra bron te laten fungeren.

Sonos ZP80 (foto: Jiri Büller/HiFi.nl)

Het aansluiten kan op diverse manieren, zowel analoog als digitaal. Voordeel van digitaal aansluiten op een externe dac of op een in een surroundreceiver ingebouwde dac is de betere geluidskwaliteit. Je omzeilt dan de in de ZP80 ingebouwde dac. Analoog aansluiten kan met een normale interlink met cinch connectoren. Om muziek uit de ZP100 te toveren volstaat het om een set speakers aan te sluiten. Binnen het complete systeem is een sleutelrol weggelegd voor de (uiteraard) draadloze op Wifi gebaseerde controller. Sonos heeft mede voor de controller een eigen beveiligd netwerk ontwikkeld te weten SonosNet. Dit SonosNet opereert volledig zelfstandig en maakt geen gebruik van bestaande (thuis)netwerken.  Met deze controller kunnen maximaal 32 ruimtes afzonderlijk bestuurd worden. Standaard is de controller voorzien van een eenvoudige lader, optioneel is een mooie cradle leverbaar waarin de controller opgeladen wordt. Laatste onderdeel van de geleverde bundle is een set “boekenplank” speakers. Een monitorachtige luidspreker van het formaat schoenendoos.

(foto: Jiri Büller/HiFi.nl)

EDITORS' CHOICE