REVIEW

Vicky Cristina Barcelona


Jan Luijsterburg | 23 juli 2009

Vicky en Cristina, twee knappe Amerikaanse vriendinnen, zitten tijdens een zomer in Barcelona in een restaurant te eten als hun gesprek onderbroken wordt door een uiterst viriele kunstschilder. Zonder schroom nodigt Juan Antonio (Julio Bardem) de dames uit hem in zijn vliegtuig te vergezellen voor een weekend in Oviedo, waar hij ze in alle opzichten zal verwennen. De serieuze Vicky (Rebecca Hall) reageert woest, maar Cristina (Scarlett Johansson) ziet het avontuurtje wel zitten.

Vicky Cristina BarcelonaHoewel Vicky niet van plan is haar relatie op de helling te zetten valt ze al snel voor de charmes van Juan Antonio. Desalniettemin is het Cristina met wie hij uiteindelijk een relatie begint. Daar wordt een dimensie aan toegevoegd als de labiele ex van de schilder op het toneel verschijnt. Maria Elena (Penélope Cruz) en Juan Antonio kunnen niet met en niet zonder elkaar, maar met Cristina erbij ontstaat er een idyllisch trio.

Geluk duurt in een klucht nooit lang. Als Cristina verveeld raakt en opstapt gaat Maria Elena als vanouds op tilt. Ook de onverwachte komst van Vicky’s verloofde zet de situatie op scherp. De neurotische, altijd rationele Amerikanen en de puur op temperament draaiende Spanjaarden, het blijven werelden die elkaar fascineren maar ook van elkaar vervreemd zijn.

New York was tientallen films lang de stad waar Woody Allen mee verbonden was, maar na drie misdaadfilms in London wordt nu de schoonheid van Barcelona hartstochtelijk in beeld gebracht. Wel is Allen weer terug op zijn vertrouwde terrein van identiteitsvragen en relatiegedoe in een onnavolgbare mengeling van ernst en ironie. Dat laatste element wordt benadrukt door de droge voice-over.

Vicky Cristina Barcelona

De lichtvoetigheid is schijn, maar zorgt er samen met de mooie mensen en dito locaties wel voor dat het heerlijk kijken is naar deze film. Aangenaam verpoos met inhoud toe, wat wil een mens nog meer? Onvergetelijk zijn vooral de uitbarstingen van Cruz: wat is Spaans toch een prachtige taal om in te schelden.

Aanvullende informatie:
VS/Spanje, 2008
Speelduur: 96 minuten
Regie en scenario: Woody Allen
Productie: Letty Aronson, Stephen Tenenbaum, Gareth Wiley
Camera: Javier Aguirresarobe
Montage: Alisa Lepselter
Art direction: Alain Bainée
Met: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Cinéart
Distributie: Twin Pics
Website: http://www.vickycristina-movie.com

EDITORS' CHOICE