REVIEW

Garage


Jan Luijsterburg | 10 september 2009

De idyllische openingsbeelden van het landschap van Galway, aan de westkust van Ierland, zijn bedrieglijk. Zo fijn is het leven helemaal niet, in de kleine gemeenschap waar de zwakbegaafde Josie al zijn hele leven een benzinepomp bedient, de enkele keren per dag dat er iemand langskomt.

GarageJosie dankt zijn baantje aan een oude klasgenoot, Mr. Gallagher, die de aftandse garage puur voor Josie in stand lijkt te houden. Hij wil wel de openingstijden wat verlengen, en daarom krijgt Josie hulp van een jonge assistent, David. Ook die aanstelling lijkt een altruďstische daad: kunnen ze mooi samen de hele dag niks doen.

Josie is sociaal niet zo handig, wat hem in de buitengewoon ongezellige kroeg de nodige pesterijen en pijnlijke misverstanden oplevert. De ongemakkelijke stiltes met David worden opgevuld met blikjes bier. Dat het mis zal gaan voel je vanaf het begin.

Op meesterlijke wijze weten regisseur Lenny Abrahamson en scenarist Mark O`Halloran het beeld van Josie gedurende de film van vertederend droogkomisch om te buigen naar tragisch eenzaam. Het gevoel van dreiging neemt met zeer beperkte middelen beklemmende vormen aan. Komiek Pat Shortt zet op sublieme wijze een rijk gelaagd karakter neer.

Garage

Garage is een kleine film. Er gebeurt op het eerste gezicht weinig, het tempo is laag en de stijl sober. De impact is omgekeerd evenredig. De kwetsbare mens heeft mooi het nakijken. Briljante film.

Aanvullende informatie:

Ierland, 2007
Speelduur: 81 minuten
Regie: Lenny Abrahamson
Scenario: Mark O`Halloran
Productie: Ed Guiney
Camera: Peter Robertson
Montage: Peter Robertson
Muziek: Stephen Rennicks
Met: Pat Shortt, Conor Ryan en Anne-Marie Duff
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Brunbro Home Entertainment
Distributie: de Filmfreak 
Website: www.garagethefilm.com

EDITORS' CHOICE