REVIEW

Pandora`s Box


Jan Luijsterburg | 28 januari 2010

Het gestresste leven van twee zussen en een broer wordt verstoord als ze een telefoontje krijgen. Hun moeder, achtergebleven in een bergdorp aan de Zwarte Zee, is verdwenen. Onder voortdurend gekibbel wordt de lange tocht door Turkije volbracht. Moeder Nusrat wordt gevonden op een berg en meegenomen naar de stad, waar al snel duidelijk wordt dat ze flink aan het dementeren is.

Pandora`s BoxOp heldere momenten weet ze haar ongenoegen over het gedwongen verblijf in de stad te verwoorden, soms komt de woede er op fysieke wijze uit. De dochters hebben het druk met hun eigen relationele sores en een opstandige zoon. Deze Murat trekt op met zijn oom die al evenmin wil deugen. Nusrat loopt steeds weg en haar incontinentie maakt het er ook niet gemakkelijker op. Iedereen is haar liever kwijt dan rijk, maar probeert haar toch in de stad te houden. De enige die wel goed met haar overweg kan blijkt de relaxte Murat. Die laat haar zichzelf zijn en aanvaardt de terugreis naar het bergdorp, waar ze nog steeds de berg op wil.

Dat beeld doet onwillekeurig denken aan de Japanse film The Ballad of Narayama, waarin het een gebruik is dat ouderen een berg op gaan om te sterven. De jongeren in Pandora’s Box zijn los geraakt van dergelijke tradities, en er is weinig bevredigends voor in de plaats gekomen. Op de grote emoties die horen bij het accepteren van verlies zijn ze niet toegerust.

De personages zijn belangrijk, maar ook de natuur speelt een grote rol in de krachtige beelden van filmmaakster Yesim Ustaoglu. De verstilde beelden geven veel ruimte tot contemplatie en het gegeven is universeel, voor iedereen herkenbaar.

Pandora`s Box

Deze met steun van het Hubert Bals fonds gemaakte film ziet er fraai uit. Op succesvolle vertoningen op het Filmfestival Rotterdam vorig jaar volgde geen uitbreng in de filmhuizen. Het festival zorgt er met deze uitgave voor dat de film toch gezien kan worden.

In de extra’s op deze DVD, een interview en een making of documentaire, staat de 90-jarige Franse actrice Tsilla Chelton centraal. Ze maakte zich de dialogen eigen in een voor haar vreemde taal en toont zich een buitengewoon vitale vrouw die een totale metamorfose doormaakt zodra ze in haar rol stapt.

Aanvullende informatie:

Turkije, Frankrijk, Duitsland en Belgie, 2008
Regie: Yesim Ustaoglu
Scenario: Yesim Ustaoglu, sema Kaygusuz
Camera: Jacques Besse
Productie: Yesim Ustaoglu, Sema Kaygusuz, Serkan Cakarer, Behrooz Hashemian, Setareh Farsi, Natacha Devillers, Catherine Burniaux, Michael Weber, Tobias Pausinger.
Met: Tsilla Chelton, Derya Alabora, Ovul Avkiran, Onur Unsal, Osman Sonant, Tayfun Bademsoy
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Filmfestival Rotterdam 
Distributie: de Filmfreak 
Website: http://www.ustaoglufilm.com/eng/pandoras_box/index.html

EDITORS' CHOICE