REVIEW

Win/Win


Jan Luijsterburg | 16 december 2010

De financiële wereld heeft de afgelopen jaren aardig wat aandacht op zich weten te vestigen, maar voor weinigen is iets voor te stellen bij het leven in die enorme glazen gebouwen aan bijvoorbeeld de Amsterdamse zuid-as. Filmmaker Jaap van Heusden deed onderzoek in de Londense City en biedt met zijn debuut een geloofwaardige kijk op de werkvloer van een investeringsbank.

Oscar van Rompay speelt een wonderlijke jonge man die snel carrière maakt. Hij plakt links en rechts geeltjes met gouden investeringstips. Als dat wordt opgemerkt zit hij binnen de kortste keren op een door velen begeerde positie. Zelf vindt hij de verkregen status niet meer dan grappig. Het gaat hem veel meer om het spel. Hij is briljant in het leggen van onnavolgbare verbanden, autistische trekken zijn hem bepaald niet vreemd, maar tegelijk lijkt hij totaal intuïtief te handelen. Zelfs wanneer hij iets wil laten mislukken slaagt hij daar niet in. Zijn gave is sterker dan zijn wil.

In de contacten met de receptioniste (Halina Reijn) is hij aandoenlijk onhandig. Dat geldt ook voor zijn vriendschap met zijn Koreaanse collega Paul, die qua geluk in de transacties een beetje aan het andere eind van het spectrum belandt.

Aan het eind krijgt het verhaal een metafysische wending waarin schoenen een belangrijke rol spelen. Dat is wat wazig, maar deze telefilm maakt indruk door de rijk gedetailleerde en authentiek ogende schets van het bijzondere wereldje dat deze harde bedrijfstak is. Van Rompay speelt overtuigend en de fotogenieke kwaliteiten van de moderne gebouwen worden optimaal benut. Daar komt nog een fascinerend subtiele soundtrack van Minco Eggersman bij, die de film een belangrijke meerwaarde geeft.

Aanvullende informatie:
Nederland, 2010
Speelduur: 90 minuten
Regie en scenario: Jaap van Heusden
Productie: Marc Bary, Ada Goossens
Camera: Jan Moeskops
Muziek: Minco Eggersman
Met: Oscar van Rompay, Phi Nguyen, Halina Reijn, Leon Voorberg
Label: Cinema Delicatessen www.cinemadelicatessen.nl    
Distributie: de Filmfreak www.filmfreaks.nl

EDITORS' CHOICE