REVIEW

Women are Heroes


Jan Luijsterburg | 24 oktober 2011

De Franse fotograaf JR maakte een documentaire over zijn grote project Women Are Heroes, waarin hij vrouwen uit sloppenwijken in verschillende delen van de wereld portretteert. Het kunstproject doet dat in de vorm van foto’s op reusachtig formaat die op alle denkbare objecten in de omgeving geplakt worden. In de film komen de vrouwen ook aan het woord, en blijken ze net zo krachtig en levenslustig als de foto’s doen vermoeden.

Zoals je van een beeldend kunstenaar mag verwachten ziet Women Are Heroes er fantastisch uit. De sloppen van Rio de Janeiro, Nairobi, Phnom Penh en Kashmir kunnen dan onaangenaam zijn om in te wonen, mooie plaatjes leveren ze zeker op. Vooral Rio biedt een spectaculair kleurrijke aanblik. We lopen als het ware genieten door de smalle steegjes, in versneld afgedraaide beelden. En als de muurtjes in Cambodja met kunstwerken en al tegen de vlakte gaan om plaats te maken voor het grote geld levert dat in alle ontluistering ook gewoon sterke beelden.

Net als zijn foto’s, steeds zwart-wit, van zeer dichtbij genomen, met een guitig vertrokken uitdrukking, en de wijze van exposeren, op muren, daken, trappen, auto’s, treinen en alles waar je verder iets op kunt plakken, volgt ook de film een consequent gehanteerd stramien. De vrouwen worden gepresenteerd met hun naam en hun fotoportret, waarvan eerst alleen de ogen getoond worden, in een smalle strook van het verder zwarte beeld, gevolgd door een kort maar indringend gesprek. De foto’s sijpelen langzaam de film in, met krachtige visuele staaltjes als een trein met ogen die over een dijk met de bijbehorende onderkant van de gezichten erop.

JR toont, legt niet uit. Zijn eigen rol en de bedoelingen achter dit samen met Artsen zonder grenzen opgezette project worden niet vermeld en we schieten zonder aankondiging de wereld rond. De gesproken tekst tot wat zij in de camera zeggen over hun eigen situatie. Doel van de films is namelijk het verhaal achter de foto’s te tonen, de manier waarop de vrouwen in het leven staan. Een statement.

Voor wie toch toelichting wenst is er een Engelstalig interview met JR van het Belgische filmmagazine Prime. Een interessante making of annex trailer is hier te zien

Straatkunstenaar JR presenteert beeldende kunst op ongebruikelijke plaatsen en met ongebruikelijke sociale relevantie. Zijn foto’s worden letterlijk gebruikt om daken te verstevigen en woningen te isoleren. De film maakt het project op visueel spectaculaire wijze overzichtelijk en toegankelijk voor een zo groot mogelijk publiek.

Op de film is aan te merken dat je het stramien op een gegeven moment wel kent, en je als kijker door de visuele overdaad murw gebeukt dreigt te raken. Dat JR de emotie wat onhandig doseert zou je kunnen zien als onervarenheid als filmmaker. De oprechte bedoelingen maken dat bezwaar meer dan goed. Het is bovendien puur genieten van de haarscherpe beelden en de kleurenpracht die in HD van het scherm spat. Geweldige soundtrack ook, met onder meer Massive Attack. 

Aanvullende informatie:
Frankrijk, 2010
Speelduur: 88 minuten
Regie: JR
Scenario: Emile Abinal & JR
Camera: Patrick Ghiringhelli & JR
Montage: Anne-Sophie Bion & Hervé Schneid
Muziek: Massive Attack, Patrice Batt-Williams, Outlines en Jean-Gabriel Becker
Extra: Prime interview (7 min) (Engels gesproken, niet ondertiteld)
Beeld: 1:1,85 anamorf, HD
Geluid: DD 5.1, Engels, Frans, Hindi, Khmer, Portugees gesproken
Uitgave: Contact Film
Distributie: de Filmfreak
Website

EDITORS' CHOICE