REVIEW

Beyond the Steppes


Jan Luijsterburg | 27 oktober 2011

Filmmaakster Vanja d’Alcantara baseerde het verhaal voor haar eerste lange speelfilm op het verhaal van haar grootmoeder. Die werd met haar baby in de tweede wereldoorlog vanuit Polen naar Kazakstan gedeporteerd, terwijl haar man in het leger aan het vechten was. Een verstild verhaal van ellende in een wijds landschap.

Beyond the Steppes is een trage, sobere film met een minimum aan verhaal en dialoog. De handelingen zijn even monotoon als het leven van een dwangarbeidster. Murw geslagen tussen lotgenoten en vreselijke kampbewaarders. Overleven is het enige wat telt. Nauwelijks eten, geen medicijnen. Ziek worden betekent een bijna zekere dood. Als Nina’s zoontje koorts krijgt is ongerustheid op zijn plaats.

Door zich heldhaftig op te stellen tegen de bewakers lukt het Nina het kamp tijdelijk te verlaten, om medicijnen voor de baby te halen. Ze reist met een stel nomaden mee, maar treft in de stad een ontmanteld ziekenhuis.

Het indringende spel van Agnieszka Grochowska brengt het gevoel van machteloosheid  hartverscheurend over. De mens is klein in het enorme Siberische landschap. d’Alcantara maakt het grote verhaal van de oorlog klein. In de onmenselijke omstandigheden blijft er ook van het persoonlijke leven weinig over.

Een even open als verrassend slot schudt de kijker, bedwelmd door de grauwe maar poëtische beelden van cameraman Ruben Impens, wakker, waarna er iets blijft hangen om over verder te speculeren en na te praten.

Als extra is een korte behind the scenes opgenomen, niet meer dan wat sfeer proeven op de bijzondere set, en een mooie reeks foto’s. Verder is d’Alcantara’s korte film Granitsa uit 2006, over een door taalverschil erg stille ontmoeting van een Belgisch meisje en een Russische jongeman op de Trans-Siberische spoorlijn.

Aanvullende informatie:

België, 2010
Speelduur: 80 minuten
Regie en scenario: Vanja d`Alcantara
Camera: Ruben Impens
Met: Agnieszka Grochowska, Aleksandra Justa
Extra’s: korte film Granitsa (19 min), Behind the scenes (7 min), Fotogalerij
Beeld: 1:1,77 anamorf
Geluid: DD 5.1 Russisch en Pools gesproken
Uitgave: Lumière
Website

EDITORS' CHOICE