REVIEWB&W

Zwitserse precisie

René van Es | 18 maart 2004 | B&W

Klik hier voor een vergrote afbeeldingGoldmund versterkers zijn kenmerkend vanwege de toegepaste ultra snelle elektronica. De stijgtijd van de voortrap is < 700 ns en de slew rate > 500 V/us. De eindtrap haalt dat niet maar komt tot de fraaie waardes van < 250 ns stijgtijd en > 250 V/us slew rate. Het frequentiebereik van de voortrap is binnen 0.1 dB recht van 10 Hz tot 100 kHz. -3 dB punten liggen op 3 Hz en 650 kHz. De eindtrap gaat een stukje verder. Recht binnen 0.1 dB van 10 Hz tot 1 MHz en -3 dB op 3 Hz en 1.4 MHz. Ik hoor de tegenstanders al weer roepen: 1.4 MHz dat hoor ik niet. Nee, maar het geeft wel een indicatie van de snelheid van de circuits in de Goldmund. Daarbij in gedachten nemend dat de klank van een instrument deels bepaald wordt door de aanslag van een hamer op een snaar, of de roffel op een trom, kunt u zich bedenken dat een Goldmund van die eerste aanslag veel zal laten horen. Met andere worden, de schakeling ijlt nauwelijks na. Als er spanning nodig is, dan is die er ook. Die spanning is aan de uitgang van de eindversterker leverbaar als vermogen van 2 x 150 Watt tussen 2 en 8 Ohm en maximaal 200 Watt per kanaal aan 8 Ohm voordat de versterker gaat clippen. 

Klik hier voor een vergrote afbeeldingPersoonlijk heb ik een probleem met de ingangsgevoeligheid van de voorversterker. Die ligt met 150 mV veel te hoog. Daarbij heeft de eindversterker slechts 750 mV nodig voor volledige uitsturing. Met als gevolg dat ik een regelbereik met de volume regelaar had van pakweg 6 mm. Het was uit, zacht, gemiddeld, hard. En dan had ik nauwelijks gedraaid. De remote control werkte net zo. Aantikken om een flinke hoeveelheid meer geluid te krijgen. De importeur gaf aan dat e.e.a. inherent is aan de snelle schakeling. Dat kan wel zijn, maar wie 20 jaar na invoering van de 2 Volt cd speler uitgang nog kiest voor 150 mV voor volle uitsturing is niet bij de les gebleven. De enige raad die ik u kan geven is: neem luidsprekers met een laag rendement of een bron met een variabele uitgang. Helaas heeft de SRDVD geen volume regeling op stereo niveau. Jammer dat een dergelijk brok versterker techniek als de Goldmund is hierin tekort schiet.


Opstelling

Boven op het Spectral audiomeubel komt de Goldmund set netjes op elkaar gestapeld te staan. De kabels neem ik allemaal van Siltech. Tussen de apparaten een SQ-88 Classic interlink, aan de apparaten elk een SPX-30 Classic netsnoer en naar de luidsprekers LS-110 Classic luidspreker kabels. Geheel in overeenstemming met de wens van de importeur die een voorkeur heeft om  Goldmund of Siltech kabels te gebruiken. Alleen naar mijn trouwe 4:3 Sony tv zit een ander merk kabel, een Profigold. Luidsprekers zijn van JMlab, type Electra 926, gecombineerd met een Electra SW900 actieve subwoofer. Om de subwoofer (op lijn niveau) mee aan te sluiten plug ik achterop de output van de voortrap een setje splitters. De gehele set is aangesloten op een gescheiden audiogroep zonder gebruik te maken van netfilters o.i.d. Later zal ik met de multiformaat nog wat verder luisteren op mijn eigen set aangesloten. De resultaten die ik dan haal zijn geheel overeenkomstig het karakter zoals in de rest van de recensie omschreven. De versterkers zitten dan al in de doos.

Twee mogelijkheden zijn niet benut. De meerkanaal weergave niet omdat mijn bescheiden home cinema opstelling niet te vergelijken is met de Goldmund kwaliteit en prijs. Een oordeel geven zou op die basis belachelijk zijn. Bovendien, als ik zou kiezen voor Goldmund dan kocht ik ook een 3-kanaal eindtrap uit de SR serie en combineerde die met een Goldmund processor. Niet met een receiver van 550 euro. Ook zijn er geen DVD-audio schijfjes gedraaid daar ik ze niet heb. Omdat ik denk dat DVD-Audio weinig toekomst heeft koop ik ze voorlopig ook niet. Wellicht een harde uitspraak, maar ik ben net zo goed een consument als u die zijn geld maar één keer kan uitgeven. Ik wacht wel af en zie voorlopig meer heil in hybride SA-CD’s.

MERK

EDITORS' CHOICE