REVIEWElac

Vloerstaand, satelliet of boekenplank - Elac BS 243

Vrijdag startten we een drieluik over luidsprekers: een vergelijkend verhaal over vloerstaanders (Boston A360), een paartje boekenplankmodellen (Elac BS 243) en een combinatie van twee satellieten met een subwoofer (Canton CD310). Dat eerste stuk vind je hier, vandaag de beurt aan deel 2.

Twee: De Boekenplankluidsprekers
Elac BS 243 - € 1.098/paar

Laten we het eerst maar even hebben over de vormgeving van deze knapen. De Elac heeft een perfecte blokvorm – heel subtiel afgerond hier en daar, dat dan weer wel – van 28.5 cm hoog op 17 cm diep en 22 cm breed – waar aan de voorzijde een grille op zit. Hij is verkrijgbaar in glossy zwart of glossy wit. Akkoord, de vormgeving is weinig fantasierijk, maar daar staat wel een uiterst kwalitatieve afwerking tegenover. Dat valt meteen op. En als je een rondje tikt met je kneukels, dan hoor je ook dat de kast goed gedempt is.

De idee dat de Elac BS 243 wel eens een dertien-in-een-dozijn luidspreker zou kunnen zijn, verdwijnt in één klap op het moment dat je de grille loswrikt. Je ziet dan twee drivers zitten – bovenaan een tweeter, daaronder een laag/middeneenheid -, die er heel apart uitzien. De grootste van de twee – dat is de laag/middeneenheid, met een diameter van 15 cm – heeft een oppervlak dat opgebouwd is uit facetten. Zoiets als het oppervlak van een geslepen diamant. Maar de tweeter is pas echt bijzonder. Het is namelijk een zogenaamde ribbon tweeter. Zo’n tweeter klinkt doorgaans duidelijk anders dan wat je gewend bent van een klassieke conus dometweeter. Maar of dat ook deze keer het geval is, zal de luistertest moeten uitwijzen.

Op de achterzijde zit een basreflexpoort, met daaronder een dubbel uitgevoerd stel luidsprekeraansluitingen. Je kunt de speakers dus bi-wiren en zelfs bi-ampen als je dat zou willen. De gevoeligheid is aan de magere kant – 87 dB –, wat betekent dat je versterker zal moeten werken om een zeker volume te kunnen opbouwen. De hierboven besproken Boston A 360 heeft een gevoeligheid van 90 dB. Die luttele 3 dB verschil maakt dat je versterker bij de Elacs twee keer zoveel watts zal moeten ophoesten om een bepaald volume te creëren dan bij de Bostons. Zo zie je maar dat de natuurlijke idee dat een grotere luidsprekerkast méér watts ‘consumeert’ dan een kleinere kast niet altijd opgaat. En hoe staat het met het laagbereik? Dat zou lopen tot 41 Hz.Navraag bij de fabrikant leert dat het -3 dB punt zich rond de 52 Hz bevindt. We gokken dat het 0 dB punt dan uitkomt op 70 Hz, of iets in die buurt. Niet kwaad voor een boekenplankluidspreker, maar het bereik van een vloerstaander loopt normaal dieper door dan dat.

EDITORS' CHOICE