HI-VISITStassen Hifi

Luisterkasteel Stassen heropend - Verslag in beeld

Na een flinke renovatie, met daarbij een stuk nieuwbouw, heropende Stassen HiFi afgelopen weekend feestelijk het Palazzo luisterkasteel in Tegelen. Ook HiFi.nl ging maar wat graag in op de uitnodiging van Marcel Stassen om de tientallen luisterruimtes te bezichtigen en de beloofde primeurs bij te wonen, en stuurde de bolide richting Noord-Limburg.

De auto is amper geparkeerd achter de imposante villa, of Marcel Stassen komt al op mij aflopen om me welkom te heten. “Biertje”, vraagt hij in onvervalst Limburgse tongval. Zijn benadering mag joviaal zijn, Stassen blijft me aanvankelijk correct met u aanspreken. Wanneer ik aangeef dat we wat mij betreft gewoon tutoyeren, blijkt dat toch nog lastig voor hem.

Stassen is een begrip in de regio Venlo. Al in 1955 begon zijn vader Mathieu met een hifi-speciaalzaak aan de Vleesstraat in de tweede gemeente van Limburg. Toen zich in 1974 de kans voordeed het voormalige postkantoor van Tegelen te kopen, schroomde de oude Stassen dan ook geen moment. “Het pand werd bij opbod verkocht, mijn vader bleek uiteindelijk honderd gulden meer te hebben geboden dan de een na hoogste bieder”, zal de eigenaar van de speciaalzaak later dat weekend vertellen.

De oude Stassen moest destijds zo’n negentigduizend gulden overmaken voor het Palazzo, dat zijn naam dankt aan journalisten die getuige waren van de grand opening van het luisterkasteel halverwege de jaren zeventig. Zij gaven het karakteristieke pand de naam Palazzo mee en dat ‘paleisje’ was tevens de locatie waar de nieuwe eigenaar zijn huwelijk vierde.

De stoelen waarop het kersverse echtpaar destijds zat, staan nog steeds in de luxe villa. Ondanks dat deze flink onder handen genomen is. Niet alleen is het Palazzo flink gerenoveerd, maar ook gemoderniseerd. “We hebben dertien maanden verbouwd, waarvan het pand zo’n vier, vijf maanden echt in de steigers heeft gestaan”, vertelt Stassen tijdens de rondleiding langs alle ruimtes in het vier verdiepingen tellende pand. “Het hele gebouw is up to date, zo hebben we zeven kilometer UTP-kabel in de muren weggewerkt.”

Daarnaast is zowel het Palazzo als het erachter gelegen, nieuw gebouwde, kantoor annex magazijn volledig energiezuinig verbouwd. “Dat merken we direct aan de energierekening”, lacht Stassen. “Waar we voorheen makkelijk vijftienhonderd euro per maand moesten aftikken, was de maandnota na de verbouwing nog maar 480 euro. Dat komt omdat we vooral gebruik hebben gemaakt van energiezuinige apparatuur, zoals warmtepompen en led-verlichting.”

EDITORS' CHOICE