ARTIKEL

Ontwikkelingen op IFA 2013

Als de IFA – dat letterwoord staat voor ‘Internationale Funkausstellung’ – een betrouwbare indicator zou zijn van het belang dat de gemiddelde digitale consument stelt in audio, dan staat de hifibranche er niet al te best voor.

Het aandeel aan ‘echte’ audio-apparatuur is hier namelijk zeer beperkt (daar moet je immers voor naar High End in München, of The Venetian tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas). Met uitzondering dan van hoofdtelefoons. Die gaan dan weer zo hard dat het niet leuk meer is. 

Het audio aandeel op de IFA beperkt zich tot dat ene roze vlakje linksboven…

Wat video betreft, is het andere koek. Complete zalen, elk honderden vierkante meters groot, staan afgeladen vol met de nieuwste, grootste, mooiste, en platste – en tegenwoordig ook: kromste – tv toestellen. De IFA is de jaarlijkse hoogmis voor merken als Sony, Philips, Samsung, LG en Panasonic. Merken waarbij de nadruk eerder op het fabriceren van hifi-apparatuur ligt, zijn grotendeels afwezig. Zo’n beetje de tegenovergestelde situatie als bij de High End München beurs, zou je kunnen zeggen.

Back to the Future
Nieuw is vaak beter – anders zou een beurs zoals de IFA weinig zinvol zijn, quoi? –, maar niet altijd. Zo is de hele 3D-revolutie, die een paar jaar geleden vlotjes de huiskamer zou gaan veroveren, op een sisser uitgedraaid. En terecht: de beeldweergave leek nergens op. Om van het gedoe met die vervelende brilletjes nog maar te zwijgen. Het ging dan ook niet om echte 3D weergave, maar eerder om een virtueel aftreksel daarvan.

Hoe dan ook heeft 2D gelukkig de fakkel opnieuw overgenomen van 3D. Overigens hoor je bij de fabrikanten op de beursvloer wel zeggen dat hun nieuwe 4K tv’s een betere 3D ervaring bieden dan de vroegere 3D Full HD modellen. Die 4K tv’s zijn gewone 2D toestellen, maar gezien de extreme resolutie is de ‘je bent er bij’-ervaring krachtiger dan bij de vroegere 3D tv’s. Verkooppraatjes, inderdaad, maar ze hebben wel een punt.

4K
De idee dat grotere cijfers gegarandeerd leiden tot betere prestaties lijkt wel overgewaaid te zijn vanuit de digitale fotografiesector. Waar de argeloze koper wordt wijsgemaakt dat een foto-apparaat met 25 miljoen pixels per definitie superieur is aan een exemplaar dat ‘slechts’ 18 miljoen pixels kan ophoesten. In de videowereld hebben we eerst de high definition revolutie gehad, waarbij een grid van 1920 x 1080 pixels het maximaal haalbare was. Een goede zaak, want het verschil met standard definition is hemelsbreed. En je hoeft geen gigantisch groot scherm te hebben om er wat aan te hebben. Over naar 4K. Deze technologie – ook wel UDTV, of Ultra High Definition genoemd –, biedt volgens de huidige afspraken 3840 x 2160 pixels. Vandaar dat ook de term 2160p gehanteerd wordt.

4K is in theorie beter dan 1920 x 1080, en kan dat in de praktijk ook zijn. Maar dan enkel op voorwaarde dat het beeld groot genoeg wordt weergegeven. 4K is dan ook uiterst interessante ontwikkeling voor de projectorenmarkt, omdat op die manier – in combinatie met een degelijk projectiescherm van een metertje of twee, drie breed – de meerwaarde van al die pixels maximaal kan renderen. Anders gezegd: zodra er een betaalbare 4K projector op de markt komt, staan we in de rij om er eentje aan te schaffen.

Maar op een tv-scherm ligt het allemaal wat moeilijker. Want je hebt minstens een 55” exemplaar nodig – en liever nog een 65” – wil je het verschil echt beginnen te zien. Vervelend, maar het is niet anders. Nu zijn de prijzen van tv-apparaten wel zodanig gezakt dat je niet meteen een tweede hypotheek moet nemen om een 55” tv aan te kopen, maar het blijkt ook op esthetisch vlak een hele uitdaging om zo’n groot zwart vlak op een ordentelijke manier in je woonkamer te integreren. Het is in dat verband overigens een hardnekkig misverstand dat je op een kilometer afstand moet zitten als je zo’n groot scherm in huis haalt. Je hebt dus geen grotere woonkamer nodig als je wil genieten van 4K, maar wel een grotere tv. En content. Want wat heb je aan een 4K tv als er geen 4K beeldmateriaal is om naar te kijken?

Het is nog helemaal niet duidelijk wanneer die content er gaat komen, maar tussen mond en lippen hoort de goede verstaander wel dat 4K blu-ray een logische volgende stap zou zijn.

EDITORS' CHOICE