REVIEW

SpeakerCamp – Bouw je eigen luidsprekers

Een van mijn meest memorabele audiomomenten van 2012 is het deelnemen aan AmpCamp, het klassikaal bouwen van je eigen eindversterkers. Na een ontzettend leuke dag doorgebracht te hebben met medebouwers, onder de goede leiding van Jan Didden, ging ik trots naar huis met mijn mini Pass Lab versterkers die het nog steeds prima doen.

Voor de FWD*HiFi-Dagen (zaterdag 22 en zondag 23 februari) is het plan opgevat om zelf luidsprekers te gaan maken, in een samenwerkingsverband tussen de FWD*HiFi-Community en Jan Didden van Linear Audio. Aan mij de eer en het genoegen om Jan te bezoeken en te snuffelen aan het voor 95% gereed zijnde ontwerp.

Jan Didden en zijn zelfbouw-ontwerp voor SpeakerCamp. Geïnteresseerd om voor €375,- zelf een paar van deze luidsprekers te bouwen op de FWD*HiFi-dagen en uiteraard het resultaat mee naar huis te nemen? Meld je dan aan!

Zelf luidsprekers samenstellen is een wens van veel audiofielen, maar velen hebben schroom om er aan te beginnen en zitten in hun maag met de afwerking. Juist de afwerking was altijd een groot probleem in de tijd dat ik met plezier een aantal systemen heb vervaardigd, waarvan sommigen jaren hebben staan spelen in de huiskamer. SpeakerCamp gaat dat probleem ondervangen door een MDF soort te gebruiken die aan beide zijden is bekleed met een licht grijs gekleurde kunststof. Hard materiaal dat geen afwerking behoeft en een hoogglans uitstraling heeft. Door correct zaagwerk, wat van te voren al is gedaan, wordt het bouwen een kwestie van zorgvuldig positioneren van de panelen, aanbrengen van lijm en dan het geheel als een bouwdoos in elkaar vouwen. De grootste hindernis is daarmee genomen.

De kit zal bestaan uit een breedbandluidspreker, een filter om de invloed van het frontpaneel te compenseren (baffle step correctie), aansluitterminal, kabel en verder alles wat u nodig heeft. Het wordt een basreflex systeem met zijn poort aan de voorzijde, daardoor ook in kleinere ruimtes waar de speaker dicht bij de muur zal staan gemakkelijk plaatsbaar. De afmetingen van 75 x 18 x 22 cm dragen bij aan het onopvallend kunnen positioneren in het interieur. Terwijl het geluid vanwege de kwaliteit alle ruimte mag krijgen, maar daarover later.

De kast wordt inwendig licht gedempt en de unit, de poort en de terminal vinden hun plek in gefreesde gaten. Het filter kan eenvoudig zijn, een spoel met een parallel weerstand in serie. Maken veel commerciële producten gebruik van een ferriet-kern spoel met dun koperdraad, of laten fabrikanten het compensatie filter gewoon weg vanwege de kosten, de echte zelfbouwer (u dus) pakt uit met een dure luchtspoel die van dik koperdraad is gewikkeld.

De breedbandluidspreker heeft mooie specificaties en gemeten in de luisterruimte is een frequentiebereik van 46 Hz tot 17 kHz te halen tot aan de -3 dB punten. Dat is knap gezien de afmeting van de kast en de netto inhoud van ongeveer 18 liter. De unit zelf is een 5 inch type met een faseplug. Vanwege het vriendelijke impedantieverloop, met een minimum waarde van 8 Ohm en een maximum van 32 Ohm, kan er gewerkt worden met zowel transistor- als buizenversterkers.

Zelfs de AmpCamp-versterkers sturen de luidspreker prima aan, al kan het volume niet zo heel erg opgeschroefd worden, omdat de AmpCamp maar 6 Watt levert en de speaker een rendement heeft van 90 dB/1 Watt/ 1 meter. De prijs per paar voor de complete systemen en de gehele verzorging van de dag zal €375,- gaan bedragen (aanmelden kan hier).


EDITORS' CHOICE