REVIEW

Afstemming

Al snel werd door Jan de eerste cd afgespeeld, Ulla Meinecke met 'Die Tänzerin', een oude bekende voor veel beursbezoekers. De luidspreker schept in zijn eenvoud en onopvallend uiterlijk geen al te hoge verwachtingen, maar dat blijkt geheel onterecht. De stem van Ulla komt uitstekend uit de verf en is goed verstaanbaar. Het Hammond-orgel op de titeltrack heeft voldoende kracht en blijft lekker dynamisch. Opvallend is de totale afwezigheid van nare resonanties rond de eigen frequentie van de reflexpoort.

De afstemming is heel netjes gedaan door Jan in samenwerking met een aantal van zijn vrienden. Doordat een breedband luidspreker werkt als een puntbron, die bovendien is gecompenseerd met het baffle step filter, is de afstraling erg fraai en wordt het beeld zowel in hoogte als in diepte en breedte ruim neergezet.

De luidspreker zelf verdwijnt uit beeld, zowel op een transistor versterker als later ook met een buizenbak, op een manier die niet doet denken aan een investering van minder dan 400 euro per paar. Vervolgens is Rickie Lee Jones aan de beurt die zingt over "Chuck E's In Love". Het ritme op de CD wordt goed vastgehouden en de luidspreker is zeker niet sloom te noemen. De weergave blijft aangenaam en rond, terwijl weer de aandacht getrokken wordt naar de fraaie plaatsing van zangers en instrumenten.

Als Katie Melua gaat zingen met 'Call Off The Search' komt opnieuw die nette stem naar voren, lieflijk zoals Melua is en met een lekkere bite van de band. Blazers neigen totaal niet naar scherpte, terwijl hoge tonen in voldoende mate aanwezig zijn vanuit de breedbander die echt geen tweeter nodig heeft. Gitaar klinkt puntig en snel. Zeker op de buizenversterker. Maar ook een piano en een groot orkest weerklinken heel geloofwaardig. Met een strakke basweergave die alleen beperkt wordt door het plaatsen van een 5" woofer in een bescheiden kastformaat. Het ontbreken van de 'één toon-bas', kenmerk van veel weergevers in deze prijsklasse, is een zegening.

Samenvattend hebben de SpeakerCamp-kasten de volgende in het oor springende eigenschappen:

  • Los van de kast spelend
  • Stevig laag, maar totaal niet overdreven en toch met een goede punch
  • Stemmen goed verstaanbaar
  • Rustig, goed gedefinieerd hoog
  • Geen noodzaak voor een tweeter
  • Geen bundeling van het geluid, juist het tegenovergestelde, een ruimtelijke en losse weergave met een fraaie plaatsing en het uit beeld verdwijnen van de luidsprekers zelf

Op SpeakerCamp bouwt u dus een set luidsprekers die prima hun weg zullen vinden in uw woning. Ideaal voor de studeerkamer, mogelijk een feest voor de kinderen op hun eigen kamer of spelend op een wat eenvoudiger set prima voor de huiskamer. De kleurstelling en de afmeting van de speaker dragen bij aan de vele gebruiksmogelijkheden. Van SpeakerCamp kunt u niet verwachten thuis te komen met een high end-systeem – die ambities hebben de bedenkers ook niet –, maar u mag zichzelf wel de trotse eigenaar gaan noemen van een plezierig systeem dat boven de prijsklasse uit speelt en 1-op-1 vergelijkbaar is met modellen die kant-en-klaar in de winkel worden aangeboden.

Dat u misschien net zo'n leuke dag heeft als ik vorig jaar tijdens AmpCamp is een vette bonus bovenop het luisterplezier voor de komende jaren. Mogelijk zal SpeakerCamp voor u zelfs een aanzet vormen om later in de winkel een kostbaarder kit aan te schaffen en zelfstandig aan de slag te gaan, met in het achterhoofd de tijdens SpeakerCamp opgedane ervaringen en vaardigheden.

Interesse in SpeakerCamp en je eigen zelfbouwspeakers voor €375,- op de FWD*HiFi-Dagen? Meld je dan aan! Meer info over ons evenement in Radio Kootwijk vind je hier.

EDITORS' CHOICE