ARTIKEL

Verslag: Audiac Streaming Event

In de hifi branche heerst nog steeds veel onwetendheid over het streamen van audio en video. Winkeliers en consumenten zijn vaak bezorgd over de complexiteit van een dergelijk systeem. Een ander veel gehoord struikelblok is de veronderstelde beperkte geluidskwaliteit van streaming audio. Hoe vreemd het voor de meer ingevoerde audio enthousiast ook mag klinken, veel consumenten, en zelfs winkeliers, denken bij streaming audio nog steeds aan zwaar gecomprimeerde bestanden in de beruchte mp3 kwaliteit. 

Audiac - importeur van o.a. Arcam, Ayre, Wilson Audio, Mark Levinson en Cyrus - wil daar graag verandering in brengen. Bij Audiac zijn ze al sinds jaar-en-dag bezig met hoogwaardige audio en video en de ontwikkelingen op het gebied van streaming zijn daarbinnen een vaste waarde geworden.


De Audiac luisteruimte met daarin een Ayre - Wilson Audio Sascha combi en rechts (op de standaard) een Arcam rCube

Een paar weken geleden ontving ik van Audiac dan ook de uitnodiging om eens in hun showroom langs te komen om daar de mogelijkheden van streaming audio aan den lijve te ondervinden. Nu ben ik zelf sinds twee jaar actief met streaming, dus ik hoefde niet meer overtuigd te worden van de voordelen. Maar ook ik loop af en toe tegen de eigenaardigheden aan die een computer-gebaseerd systeem met zich meebrengt, en kan dus heel goed begrijpen dat juist dát de gemiddelde consument er van kan weerhouden de overgang naar streaming audio te maken.

Mijn eigen systeem is relatief complex vergeleken met de systemen die Audiac aanbiedt. Ik maak gebruik van een Network Attached Storage (NAS) die in de meterkast staat en die via de aangesloten router draadloos verbinding maakt met mijn Squeezebox Duet in de huiskamer. Vanuit de Squeezebox maak ik met een digitale coaxiale kabel verbinding met een NAIM DAC, welke op zijn beurt gewoon een analoge ingang bezet op mijn voorversterker. Op zich zeer werkbaar, maar door de afhankelijkheid van een wifi-netwerk en de daarbij horende beveiligingsprotocollen misschien wat beangstigend voor de computerleek. De meerwaarde van een streaming oplossing ten opzichte van de cd-speler - vinyl draaien blijft een verhaal op zich - is echter gigantisch. Vanuit je centrale opslag, of dat nu een pc of een NAS is, kun je naar verschillende ruimtes in huis muziek distribueren. Op die manier kun je tegelijkertijd in meerdere ruimtes het zelfde album afspelen. Maar je hoeft ook nooit meer te slepen met je cd’tjes. Muziek vinden - zeker voor mensen met een grote collectie cd’s - wordt een fluitje van de spreekwoordelijke cent. En wat dacht je van de vele duizenden internet radiostations die je ter beschikking hebt. Of diensten als Spotify die zowat alle muziek ter wereld op afroep beschikbaar hebben.

EDITORS' CHOICE