ARTIKELB&W 800

B&W 800 Diamond serie bij Rhapsody


Marc Brekelmans | 23 december 2010 | B&W 800

De aankondiging van Rhapsody in Hilversum om een show met de Bowers & Wilkins 800 Diamond series te gaan organiseren zal voor velen als een complete verrassing zijn gekomen. Rhapsody staat vooral bekend als dealer van ‘exclusieve’ high end merken als Avalon, Kharma, Spectral en DartZeel. Relatief kleine fabrikanten met een enorme reputatie als het gaat om geluidskwaliteit. Hoe past het grote Bowers & Wilkins in dat plaatje?

Ondanks dat het Britse merk Bowers & Wilkins sinds mensenheugenis een absolute toplijn onder de naam 800-serie in het pakket heeft, nemen veel audiofielen het merk - geheel onterecht overigens - toch niet helemaal serieus. Als grootste speler op de markt voor serieuze hifi-luidsprekers kun je volgens deze ‘kenners’ namelijk niet uitblinken in de niche-markt die de absolute top op de luidsprekermarkt vertegenwoordigt. Hoe mooi en goedgemaakt de 800-serie ook is, en hoe fraai de technieken als Diamond tweeters en surroundloze middentoners ook mogen zijn, om het merk blijft een zweem van commerciële overwegingen liggen. De absolute top in hun prijsklasse kunnen volgens deze mensen dus nooit vertegenwoordigen.


foto: Hans Kreutzer

Toch was het Rhapsody eigenaar Harry van Dalen die contact opnam met Bowers & Wilkins Nederland met de vraag of hij eens naar de nieuwe 800 Diamond serie kon luisteren. Harry’s nieuwsgierigheid was aangewakkerd door de positieve geluiden die hij vanuit de markt hoorde over deze luidsprekers. In het verleden was Rhapsody al eens de lokatie waar de originele Bowers & Wilkins Nautilus - de slak - in Nederland geďntroduceerd werd. Een hernieuwde kennismaking met de Nautilussen was snel geregeld. Maar er ging toch nog ruim een half jaar voorbij tussen het eerste contact en de uiteindelijke 800 Diamond show bij Rhapsody.


foto: Hans Kreutzer

“Ook ik heb namelijk vooroordelen,” vertelt Harry. “De eerste paar dagen waren we vooral bezig om onze eigen vooroordelen ten opzichte van het merk te bevestigen. Totdat Michael (van Polen, red.) de wijze woorden sprak: “Als dit een nieuwe Avalon speaker was geweest waren we er echt mee aan de slag gegaan om het optimaal te laten klinken.” En daar had hij helemaal gelijk in! Vanaf dat moment zijn we samen gaan zoeken naar optimale combinaties met de 800-serie. Gelukkig kregen we daarbij van de importeur ook ruimschoots de tijd om te experimenteren.” Dat ze bij Rhapsody de juiste combinaties hebben gevonden mocht blijken tijdens de show. De meeste bezoekers waren zeer aangenaam verrast, wat verschillende mensen de uitroep ontlokte dat ze de 800 serie nog nooit zo goed hadden horen klinken. Een bewijs van de kwaliteiten van Rhapsody, maar zeker ook van de kwaliteiten van de Bowers & Wilkins 800 Diamond serie.


foto: PHOTO40

Harry: “Ik heb in de afgelopen jaren mijn mening bijgesteld. Voorheen was ik veel stelliger in het aanwijzen van de beste luidspreker of versterker, maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat ‘de beste’ niet bestaat. Het gaat veel meer over verschillen van interpretatie door de verschillende merken. Daarom past de nieuwe 800-serie ook zo mooi in ons pakket. De serie klinkt wezenlijk anders dan Avalon of Kharma en vormt samen met Sonus Faber een uitstekend alternatief binnen het Rhapsody pakket. Ik vind de nieuwe 800 diamond serie namelijk echt fantastisch! De 802 maar vooral de 804 biedt ongelooflijk veel waar voor z’n geld. Dat is echt een ‘knettergoeie’ speaker. Want pas op: Bowers & Wilkins is een serieus high-end merk!” 

MERK

EDITORS' CHOICE