Monitor Audio Silver 6

René van Es | 15 december 2014 | Monitor Audio

Niet gespeend van realiteitszin prijs ik mijzelf gelukkig, voor recensies een keuze te kunnen maken uit een kostbare installatie en een voor veel mensen bereikbare opstelling. Want hoewel luidsprekers tussen 250 en 750 euro geweldig kunnen klinken aan een dijk van een versterker zal de keuze daarvoor, wanneer gemaakt door de consument, zelden of nooit vallen op een versterker van vijf mille of meer. Met het prijskaartje van de Monitor Audio Silver 6 in het hoofd gaan mijn eigen tweede luidsprekers aan de kant en schuiven de Silver 6 op hun voorlopige plek in de kleine luisterruimte. Daar mogen ze bewijzen dat een bescheiden vermogen uit een toch kwalitatief hoogwaardige versterker genoeg is om het zilver te poetsen tot het glanst. 


Door Monitor Audio ben ik daarin nog nooit teleurgesteld, dus begin ik met plezier aan de klus met deze vloerstaande telg uit een complete Silver-familie die daarnaast monitors, center, subwoofer en satellietluidsprekers omvat.
Als u ervoor kiest de luidsprekers zelf uit te pakken en op te bouwen, treft u in de doos een aantal onderdelen aan. In de eerste plaats de Silver 6 zelf, uitgevoerd in de fineersoort zwart gelakt eiken, natuurlijk eiken, walnoten of rozenhout, of (tegen meerprijs) in zwarte of witte hoogglanslak. Frontdoekjes, die met magneetjes op hun plaats zullen hangen en een paar schuimstof doppen zitten er los bij. Voetplaten kunnen worden gebruikt om de luidspreker stabieler op te stellen, maar u mag ze ook weglaten voor een optisch fraaier resultaat (vind ik). Tenslotte verstelbare voetjes met een rubber zool voor harde vloeren, waar spikes in passen als de Silver 6 op vloerbedekking komt te staan. Zonder frontje en voet meet de Silver 88,5 x 18,5 x 24 cm, door de plaat en de voetjes komt daar 5 cm bij. Het gewicht van 16,5 kilo per kast zit hem voornamelijk in de 20 mm dikke MDF wanden en de interne verstevigingen. Monitor Audio gebruikt voor de Silver 6 een tweetal zes inch woofers, die tot een frequentie van 700 Hz parallel werken; daarboven loopt alleen de bovenste woofer door tot 2,7 kHz, waarna de tweeter het werk overneemt. Beide woofers zitten in een eigen compartiment, elk met een speciaal bewerkte, verschillend afgestemde reflexpoort. Het conusmateriaal is keramisch gecoat aluminium met een specifiek patroon om de conus steviger te maken. Het lijkt of de conus is bekogeld met golfballen; het resultaat is een afname van de onvermijdelijke vervorming van een woofer. De tweeter heeft eveneens een keramisch gecoate conus, bestaande uit een aluminium/magnesium-legering en een goudkleurige anodisering. De interne bekabeling is verzilverd en in het filter vinden wij onder meer polypropyleen filmcondensatoren. Alles geheel volgens het boekje: “Hoe bouw je een goede luidspreker”. Volgens de fabrikant loopt het frequentiebereik van 35 Hz tot 35 kHz en is de gevoeligheid 90 dB met een nominale impedantie van 8 Ohm. Het minimaal aanbevolen vermogen voor een versterker is 60 Watt. Met mijn 2 x 50 Watt Naim kon de Silver 6 prima uit de voeten.


Opstelling
De gebruikte opstelling voor deze Monitor Audio speakers bestaat uit een Naim UnitiQute die als netwerkspeler/lijnversterker samenwerkt met een Naim NAP 100 eindversterker. De muziek wordt gestreamd vanaf een Synology NAS over een Vodka ethernetkabel van AudioQuest voor de verbinding naar de nodes en Carbon Ethernet-installatiekabel van dezelfde fabrikant voor de vast aangelegde stukken tussen de switches. Tussen de twee Naim’s zit een erg dure Reference interlink van Crystal Cable die zeer de moeite waard is. De luidsprekerkabels zijn bi-wire Epic Super Twin van The Chord Company. Voor de stroomvoorziening is een simpele Lapp-kabel gebruikt. Normaal staat hier een paar PMC Twenty.23 te spelen. Aan de Monitor Audio Silver 6 de taak om voor de helft van de PMC-prijs een goede weergave neer te zetten. De luidsprekers staan met de rug 75 cm van de achterwand. Gemeten op het centrum van de baffle zijn ze 50 cm van de zijwanden opgesteld. Staand op de meegeleverde voetjes, zonder spikes en zonder de zwarte voet.


EDITORS' CHOICE