(Gesponsord artikel)



Peter Chattelin: ‘Met alles een stap verder’

Bart Nijman | 10 april 2011

In het tweede weekend van april stond Pink Floyd-bassist Roger Waters met zijn magnum opus The Wall in het GelreDome in Arnhem. Die rockopera uit 1979 inspireerde Peter Chattelin ruim dertig jaar geleden al. Hij zag de show in Londen in 1980. Het perfectionisme en de diepgang die Waters in The Wall heeft gestopt, inspireerden Chattelin in zijn eigen keuzes. Het leverde hem een Pink Floyd tributeband op, Pink Project genaamd, en een eigen zaak in top range high end audioproducten: Chattelin Audio Systems. HiFi.nl ging bezoek in Den Haag.

In de rustige Anna Paulownastraat in Den Haag staan veel auto’s geparkeerd. Er zijn ambassades in de straat gevestigd, evenals een hondentrimsalon en een kunstgalerie. Een uithangbord aan een mooie gevel met oranje steentjes en glas in lood trekt als vanzelf de aandacht. Het bord toont een Avalon luidspreker, maar de meeste aandacht gaat uit naar het gezicht van een man, die prominent op de voorgrond van de afbeelding de straat in kijkt. Het is Peter Chattelin, de eigenaar van Chattelin Audio Systems, dat sinds enkele jaren in de straat in het Haagse Zeeheldenkwartier is gevestigd.

Dat uithangbord was een idee van mijn zakenpartner Jan Splinter. Het is gebaseerd op de albumhoes van de cellosuites van J.S. Bach door Janos Starker”, vertelt Chattelin even later boven een kop sterke koffie.

Foto: Jiri Buller

De gelijkenis is groot. Starker staat met een cello op de foto, ik met een luidspreker. Het werkt ook heel goed als advertentie, omdat men doorgaans alleen maar hardware toont in advertenties. Dit maakt het persoonlijker.” Chattelin pakt een tijdschrift van de tafel, bladert er doorheen en wijst op het gebrek aan ‘mensen’ in het blad. “Mijn foto staat in het aprilnummer van het Amerikaanse tijdschrift The Absolute Sound. Dat is voor iedere rechtgeaarde audiofiele muziekliefhebber en ontwerper de wereldwijde Bijbel.” Het tekent Chattelin, wiens winkel vol top range audioapparatuur tot stand is gekomen op basis van een visie en een sterke drive. “Deze manier van werken is absoluut een must om zowel de winkel als de band richting te geven.

Pink Project

Met ‘de band’ bedoelt hij Pink Project, een Pink Floyd tributeband waar Chattelin de oprichter van is. “Pink Floyd, en dan met name hun album The Wall, is voor mij het uitgangspunt geworden voor wie ik ben en waar ik voor leef. Het heeft me – indirecht – twee bedrijven opgeleverd: Chattelin Audio Systems en Pink Project”, vertelt hij. “Die band deed niks zomaar. Het was een totaalpakket van licht, quadrafonisch geluid, ideeën en uitvoering. The Wall symboliseert hun absolute toewijding om diepgang in de materie aan te brengen.

Foto: Jiri Buller

Ik zag die show in Earl’s Court, London in 1980, mijn eerste kennismaking met Floyd en met een vreselijk goed geluid. Ze gingen met alles net een stap verder en dat is wat ik ook doe, zowel in de omgang met klanten, in mijn keuze voor apparatuur als in het tunen en opbouwen van high end set-ups.

Op het moment dat Chattelin Pink Floyd in London op zag treden, werkte hij al in een bruingoedzaak. Het was zelfs een collega die hem meenam naar Engeland. In dat opzicht heeft Floyd hem niet gestuurd, maar wel de motivatie gegeven om zich verder te verdiepen in zijn vak. Wat hij wel aan het concertbezoek overhield, was een eigen band: Pink Project, een tributeband die sinds 1994 naam maakt in Nederland en daarbuiten, was het resultaat van het jarenlang bestuderen van de muziek van het illustere viertal, met een nadruk op de rol van bassist Roger Waters, in wiens huid Chattelin kruipt als hij met zijn eigen band bezit neemt van het podium. Op 16 september van dit jaar treedt Pink Project op in Ahoy Rotterdam, de bekroning van ruim twee decennia hard werken, vallen, opstaan en veel leren. Het maakt Chattelin trots. “Twintig jaar bloed, zweet en tranen. En dan gevraagd worden, dat is fantastisch.

Louter high end

In zijn zaak in Den Haag is – op een stapel collector’s item boeken over The Wall na – niets te vinden van Floyd, ook geen cd’s. “Dat is zelfbescherming”, lacht Chattelin. “Pink Project en Chattelin Audio Systems zijn twee verschillende bedrijven, al zijn ze intens met elkaar verbonden.

Foto: Jiri Buller

Maar ook in de filosofie van de bijzondere winkel, een van de weinige zaken in de Benelux waar louter high end topmerken worden verkocht, klinkt zijn passie voor door Pink Floyd geïnspireerde diepgang door. “Deze handel bestaat niet uit vluchtige contacten. De band met een klant bouw je in maanden, zo niet jaren op. Hier wordt niet met dozen geschoven, het is veel intiemer. Mensen kopen bij mij bovendien bij een persoon, niet in een winkel. Daarom heb ik vaste klanten die twintig jaar geleden al bij de andere zaken waar ik werkte klant waren.

Om een zaak draaiende te houden waar enkel topproducten van merken als Avalon, Spectral, Pass Labs, Audio Research, YG Acoustics en Wilson Audio te koop zijn, is er echter meer nodig dan goede omgang met klanten. Inkoop gebeurt op kennis en ervaring. Chattelin wijst op de bekabeling van de referentieset die in de luisterruimte van de winkel is opgesteld. “MIT Rev. 2. Ik ben de enige in Europa die ze verkoopt. Mensen die dit soort kabels willen hebben, willen praten over sound, over muziek. De inkoop van zulke kabels doe ik vervolgens op basis van wat de ontwerper denkt en er mee bedoelt. Dat moet overeen komen met hoe mijn klant naar muziek wil luisteren.” Soms werkt het andersom en zorgt dat gevoel er voor dat hij klanten weet te inspireren.

Foto: Jiri Buller

Bijvoorbeeld in het geval van de Devialet D-Premier geïntegreerde versterker, waar Chattelin bijzonder enthousiast over is. Het Franse apparaat kost ruim elfduizend euro, maar volgens Chattelin koop je voor dat geld wel een versterker die zijn meerdere niet snel hoeft te erkennen in andere apparaten. “Het is een geweldige versterker, die bovendien ook geschikt is voor streaming. Hij kan alles, biedt zeer veel waar voor zijn geld en hij ziet er ook nog eens fantastisch uit.” Chattelin heeft de versterker daarom naar Nederland gehaald, waarna het balletje verder is gaan rollen voor de Devialet. Zijn intuïtie en zijn visie hebben er zelfs voor gezorgd dat er hifi-kopers in België, Engeland en Zwitserland om zijn diensten vragen. “Sommige van die mensen heb ik nog nooit ontmoet, maar ze willen wel mijn hulp bij het samenstellen van hun set. Dat vind ik een groot compliment en absoluut een kroon op mijn werk.


EDITORS' CHOICE