ARTIKEL

De productie deel 1

René van Es | 05 augustus 2004

De vestiging in Pau is de laatste jaren ingekrompen. Eerst werden er 80.000 kasten per jaar gemaakt en werden er zelfs complete systemen geassembleerd. Om logistieke redenen maakt men hier nog maar 50.000 kasten op jaarbasis en is assemblage van systemen gestopt. In Pau maakt men een deel van de Cobalt kasten (center, rear en signature) en de complete Chorus lijn. Als vreemde eend in de bijt maakt men ook de kasten voor de professionele SM-11 en SM-8. Focal – JMlab maakt gebruik van een tweede fabriek waarvan ze mede-eigenaar is voor de Electra en de Utopia reeks behuizingen en van een Belgische toeleverancier voor de overige Cobalt modellen. Assemblage van units en de assemblage tot systemen vindt uitsluitend in St. Etienne plaats. Er werken in totaal in Pau nog 30 mensen, die handwerk combineren met machinale bewerkingen. Het bedrijf bestaat in Pau uit drie losse panden. Een klein kantoor, de fabriek voor de “gewone” reeks en een fabriek voor de Signature serie van de Cobalt. Als basis gebruikt men hier altijd MDF, overtrokken met vinyl, behalve voor de Signature serie die zijpanelen kent van MDF met houtfineer dat later in kleur wordt gespoten. Een verschil met de duurdere lijnen, want de gehele Electra serie is altijd MDF met echt houtfineer, terwijl de Utopia voor een groot deel uit massief hout bestaat.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Een luidsprekerbehuizing maken is voor vele fabrikanten een standaard routine. Ook voor Focal – JMlab. Niet spectaculair om te zien en daarom ben ik volgens zeggen de eerste vertegenwoordiger van de pers in Pau. Het wordt al snel gezien als een noodzakelijk kwaad dat los staat van hoogstandjes waar units aan voldoen. Maar men legt eer in zijn werk en een onberispelijke kast is wat de klant verwacht. Een behuizing start hier in dit bedrijf als een plaat MDF van 18 mm die op maat wordt gezaagd. De onder-, voor-, achter- en bovenkant vormen een lange plaat. De zijkanten kom ik later op terug. De lange plaat gaat door een “lamineer” machine, waar de vinyl laag wordt aangebracht op de buitenzijde. De zijkanten worden eveneens bedekt, de binnenzijde blijft op een kleine strook na blank MDF. In de plaat komen de uitsparingen en infrezingen voor de units voordat hij gevouwen kan worden. Hiervoor staat een CNC machine ter beschikking die in een razend en jaloersmakend tempo de gaten maakt. Wie het ooit met de hand heeft gedaan zal met lede ogen aanzien hoe gemakkelijk het gaat in een fabriek.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Focal JMlab in Pau (c) Xingo

Een luidspreker heeft zes kanten en dus moeten de zijkanten nog gemaakt worden. Die gaan uiteraard ook door freesmachines, maar ook langs schuurmachines om de afronding aan de voorzijde te krijgen. Daarna worden ze gelamineerd. De schuine en de kopse kant worden voorzien van een soort tape die bestaat uit 50% lijm en 50% vinyl in de juiste kleur. Die tape passen maar weinig fabrikanten toe en het is een procédé dat Focal – JMlab uitontwikkeld heeft voor eigen gebruik. Door de hoge hoeveelheid lijm vult de tape de oneffenheden in het MDF geheel op. Zo goed zelfs dat men het ook gebruikt voor de Signature kasten die gespoten moeten worden. De kopse Signature kanten krijgen de tape, de vlakke zijkant is gefineerd en geschuurd. Na het spuiten houdt men een hoogglanzend geheel over zonder naden en zonder oneffenheden. Het spuiten gebeurt in de speciale afdeling voor de Signature lijn. Overgangen tussen tape en fineer zijn niet waar te nemen.

Focal JMlab in Pau (c) Xingo


EDITORS' CHOICE