ARTIKEL

De productie deel 2


René van Es | 05 augustus 2004

Als de plaat, die gevouwen gaat worden, klaar is, gaat hij door een volgende CNC freesmachine die aan de boven- en onderkant onder een hoek van 45 graden een schuine kant freest. Tegelijk worden drie V-vormige inkepingen gemaakt, zodat de kast op te vouwen is van een platte plank tot een rechthoek.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Dat vouwen gebeurt met de hand. Achter de CNC machine staat iemand die de gleuven voorziet van witte, koude lijm en van een paar dotjes hete lijm. Onder en boven wordt vast wat dempingmateriaal mee gelijmd. De hete lijm zorgt ervoor, dat als de kast gevouwen wordt, hij binnen enkele tellen stevig genoeg is om de zijkanten te verlijmen. Dan gaat het geheel onder een pers. De nauwkeurigheid van de CNC bewerkingen maakt het lijmen alleen maar makkelijker en steviger. De koude witte lijm maakt de kast voor jaren stevig en luchtdicht door langzaam te harden als de kasten allang gestapeld zijn. De kant en klare kasten gaan op pallets en vertrekken naar St. Etienne om straks als luidspreker ergens ter wereld terecht te komen bij de consument.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Wie zelf met MDF heeft gewerkt weet dat het ongelofelijk stoft als je het freest, schuurt of zaagt. In de twee fabriekshallen zijn grote afzuiginstallaties neergezet die alle MDF stof weghalen van de werkvloer en de machines. Het stof gaat via een buizenstelsel naar silo’s die naast de hallen staan. Daarvandaan wordt het uiteindelijk afgevoerd. De afzuiging is niet alleen een milieueis maar maakt het werken veel prettiger en het zorgt ervoor dat de kasten mooi schoon zijn. De investering die nodig was voor de silo’s en de afzuiging loog er niet om, vertelde Jacques Constant met een zucht.

Focal JMlab in Pau (c) Xingo

Het is tevens het einde van de rondleiding door dit kleine maar gespecialiseerde onderdeel van het concern. De kastenbouw neemt maar een bescheiden plaats in het geheel in. Maar het is best leuk om met eigen ogen te zien hoe na de investering in kostbare CNC machines, kasten snel en vaardig gemaakt kunnen worden. En dat in de rust en uitgestrektheid van de streek rond Pau. Mijn gezwoeg vroeger thuis toen ik nog luidsprekers bouwde staat in geen verhouding. Noch in afwerking, noch in maatvoering en zeker niet in snelheid. Terwijl wij in de auto stappen om door te reizen naar Lourdes en verder te gaan met de vakantie, stapt Jacques Constant in de auto om naar St. Etienne af te reizen. Na een welgemeend wederzijds au revoir!

EDITORS' CHOICE