ARTIKEL

Steinway Lyngdorf, Cabasse, Magico en Nagra

Waar de Voxativ Ampeggio voor ons een debuut betekende, is het zeker niet de eerste keer dat een pianobouwer en een high-end producent de handen ineen slaan. Een mooi voorbeeld is het Model-D Music System van Steinway Lyngdorf, een collaboratie tussen de Amerikaans/Duitse pianoproducent Steinway & Sons en het Deense audioconcern Lyngdorf. En laat nou juist oprichter Peter Lyndorf van dat laatste bedrijf dit weekend zelf de set van 176.000 euro demonstreren.

Steinway Lyngdorf Model D, dat zich in de luisterruimte van Peter Lyngdorf niet liet fotograferen. Dat lag overigens aan het licht, niet aan het enthousiaste brein achter de set.

Lyngdorf geeft een prima presentatie, al zijn de grapjes van de Deen wel een beetje kazig. “Nu wil ik jullie iets laten horen van The Doors. Zijn er mensen die The Doors niet kennen?”, vraagt Lyngdorf aan zijn gehoor in de aardedonkere kamer. Niemand antwoordt. “Gelukkig maar, anders was daar de deur geweest”, lacht onze gastheer, voordat hij Riders On The Storm van de formatie rond Jim Morrison opzet. Dat Model-D eveneens zorgt voor een geweldige geluidservaring, wisten we na een eerdere presentatie in de flagship store van Hi-fi Klubben in Amsterdam al natuurlijk.

Ook de System S Surround set was aanwezig

Luisteren naar prachtige sets kan volop tijdens New Music. Van de hierboven beschreven prijzige Voxativ luidsprekers en het Model-D Music System tot aan meer budgetgerichte oplossingen. Om de paar meter vinden we wel een luisterruimte, al is het ook daar zoeken naar producten die we nog niet kennen.

Brionvega is terug - ook in Brussel

Wat er moet staan, staat er op New Music. Maar we hebben het veelal al eens behandeld. Al waren de nieuwe producten van de merken van Harman, zoals Harman Kardon, JBL en AKG, op IFA niet voor publiek toegankelijk. Nu is dat wel het geval. En door de La Sphere van Cabasse, dat onlangs onderdak vond bij D&D Audio, krijgen we ook nu weer het gevoel in een film van Hitchcock beland te zijn. De op ogen lijkende luidsprekers jagen ons keer op keer toch een beetje de stuipen op het lijf.

Magico & Nagra
Een zaal verder kwamen we bij Nagra de nieuwe voorversterker tegen, de Nagra Jazz, die samen met de CDC en de kostbare VPA buizenversterkers (twee forse monoblokken) muziek maakten Q1 luidsprekers van Magico. De Jazz, verkoopprijs zo’n 12.000 euro, is een hoogwaardige buizenvoorversterker met een precisie, stabiliteit en ruisvloer die zodanig ver verlaagd is, dat de accuvoeding zoals je die bijvoorbeeld in de Nagra PL-P vindt, niet nodig is.

Als je zelf eens kennis wil maken met de Q-serie van Magico: zowel zaterdag 13 als zaterdag 27 oktober kun je bij Rhapsody in Hilversum terecht voor de nieuwe Q7 – wij gaan in ieder geval!

EDITORS' CHOICE