NIEUWS

Interne of externe microfoon


Ulco Schuurmans | 04 januari 2015

Zoals gezegd beschikken de meeste camcorders in videofilmende fotocamera’s over een interne (stereo)microfoon. Dat is lekker compact en de videofilmer behoeft geen onhandige microfoons op de camerabody of rig te monteren.
Er zijn echter een aantal belangrijke nadelen. De kleine interne microfoons presteren op enkele peperdure typen na aanmerkelijk minder dan afzonderlijk opgestelde externe microfoons. Met name op het gebied van frequentiebereik, richtkarakteristiek en het ongewenst meepikken van de bedieningsgeluiden en/of motorgeruis van de camera. Het blijft vaak allemaal behelpen en eigenlijk alleen geschikt voor het mee opnemen van omgevingsgeluid en interviews vlak voor de camera.
Externe microfoons bieden een drietal voordelen:
1. Voor elk opnametype is er een specifiek type te koop qua richtgevoeligheid, versterking en frequentiebereik;
2. De microfoons presteren vaak aanmerkelijk beter dan de ingebouwde. Menig gebruiker is verrast over de toegenomen opnamekwaliteit;
3. Zij zijn volgens wens op te stellen en te bevestigen.
Microfoons extern op de camera zijn te bevestigen in de accessoireschoen, in een speciale houder met dempende constructie voor trillingen of aanraken en op statief. Speciale houders met elastische ophanging dempen uitstekend.

Aansluitingen
De eenvoudiger camcorder en de videofilmende fotocamera maken gebruik van de 3.5 mm minijack en soms de nog kleinere 2.5 mm connector voor het aansluiten van externe microfoons. In de praktijk een kwetsbare aansluiting. Leg de kabel bij voorkeur in een trekonspannende (spiraal)lus.
Veel degelijker en professioneler is de metalen XLR-bus. Die kan best een rukje of meer hebben en is minder storingsgevoelig. Microfoons met USB-aansluiting vinden hun toepassing bij computers en interfacekastjes of mengpaneeltjes voor de audio-opname.
Intelligente microfoonaansluitingen zitten in de accessoireschoen (hotshoe) van de camera. Hiermee zijn extra functies zoals het meezoomen van de richtkarakteristiek met het objectief, instellen van geluidsfilters en volume of voeding mogelijk. Gebruik in hotshoes alleen daarvoor geschikte microfoons om kortsluiting en storingen te voorkomen!
Bij het gebruik van meerdere microfoons op één camera zet de gebruiker een minimengpaneeltje (met klittenband of via de statiefschroef te bevestigen) op de camera. Sluit de microfoons aan op de ingangen en de uitgang op audio-in bij de camera.

Draadloos of per kabel?
Bij externe microfoons is er de keuze tussen draadloos of per kabel. Het aansluiten per kabel is goedkoper, minder gevoelig voor frequentiestoringen van buitenaf maar wel een stuk onhandiger. Ook kan gerommel met kabels als stoorgeluid worden meegenomen. Voor de aansluiting op zaalapparatuur verdienen robuuste kabels nog altijd de voorkeur.
Bij draadloos zijn een goede zender op of in de microfoon en een ontvanger aan de camera nodig. Dat maakt de microfoonset al snel enkele honderden euro’s duurder. In de praktijk zijn het gemak en geboden kwaliteit deze investering echter dubbel en dwars waard. Koop bij voorkeur draadloze microfoonsets die speciaal voor camera en ENG-werk (= elektronische nieuwsgaring) zijn ontworpen.

Algemeen hanteren
Kies indien mogelijk de microfoon(set) die optimaal bij de op te nemen geluidssituatie past. Hang de externe microfoon het liefst vrij op of plaats deze op een geschikt microfoonstatief. Bij het gebruik van meerdere microfoons is het een must er een mengpaneeltje tussen te plaatsen.
Gebruikt u microfoons uit de hand dan is het slim deze zo min mogelijk te bewegen of met de vingers aan te raken. In geval van een interview of commentaar inspreken, de mond op een afstand van circa 30 cm tot de opnamecapsule houden. Zwaai bij interviews de microfoon niet heen en weer. Het mooiste klinkt hierbij een opgespelde Lavalier-microfoon. Waait het? Plaats dan een dempende schuimkap of bontvel op de microfoon. Een aantal microfoons biedt hiervoor ook een elektronisch windfilter.
Spreekt u in de studio achteraf commentaar of een voice-over in, zet daartoe dan een USB-microfoon op een standaard. Sluit deze microfoon aan op de USB-ingang van de computer of audio(meng)interface.

EDITORS' CHOICE