NIEUWS

Rookmelder

Ivo van den Broek | 10 januari 2015

Draai de montageplaat van de rookmelder en voorzie deze van een drietal batterijen, die overigens bijgevoegd zijn. Als je vervolgens de HomeWizard app opent kun je weer een nieuwe sensor toevoegen. Geef de rookmelder een naam, bijvoorbeeld ‘rookmelder slaapkamer’, druk op code en daarna op leer code. Als je dan op de testknop van de rookmelder drukt, leert de app deze en is het gepiept. Je hangt de rookmelder op en de app ziet wanneer deze is getest of afgegaan is. Is het tweede het geval en je bent niet thuis dan kun je jezelf een notificatie sturen op je smartphone. Vervolgens moet je alleen nog handelen door bijvoorbeeld de buurman te bellen en te vragen even polshoogte te nemen.

Draadloze schakelaar
Er zitten twee draadloze schakelaars in de doos. Deze schakelaars steek je in een stopcontact waar je vervolgens de stekker van desbetreffende lamp of apparaat die je op afstand wilt bedienen in steekt. Je laat de app weer de codes leren etc. Naast het feit dat je bijvoorbeeld de lampen op afstand kunt bedienen met smartphone of tablet, zit er ook een afstandsbediening in de doos. Het is eigenlijk hetzelfde als het KlikAanKlikUit systeem. Je kunt overigens schakelaars van dit merk ook toevoegen aan de HomeWizard. Hier blijft het overigens niet bij. Zo kun je timers instellen, lampen groeperen, aanwezigheid simuleren als inbraakpreventie en nog veel meer!

Contactsensor
Een contactsensor is zoveel als een apparaatje waarmee je kunt zien of er een deur/raam open of dicht is. De sensor bevestig je aan bijvoorbeeld de deurpost en de magneet aan de deur. Als deze dan verder dan 10 mm van elkaar verwijderd zijn, geeft de HomeWizard app aan ‘open’ en op welke tijd.

IP camera
Hetgeen wat even net meer tijd vergt is het configureren van de IP camera. Dit doe je via je computer. Je hangt de camera aan je router en aan de stroom en via een aantal stappen zorg je dat hij draadloos is te benaderen vanuit je eigen netwerk. Wil je de camera buiten je netwerk om kunnen benaderen dan zul je wat meer stappen moeten ondernemen. Hier is wel wat meer voor nodig dan de ‘huis, tuin en keuken kennis’. Laat dit dan bij voorkeur ook doen door iemand met meer dan gemiddeld verstand van IT aangezien je ook in je router een en ander moet aanpassen. De IP camera is zwart, heeft infrarood voor nachtzicht tot een meter of 8, hij is roteerbaar over de X en Y as, heeft bewegingsdetectie, een alarmmelding en een ingebouwde microfoon. De mogelijkheden van de IP camera zijn legio. Wat te denken dat je niet thuis bent en de bel gaat. Je ontvangt een push notificatie op je smartphone. Je klikt op de notificatie en krijgt een foto te zien van de IP camera met wie er voor de deur stond…

Acties
Het fraaie aan het HomeWizard pakket is dat je naast dat je een notificatie kunt laten uitgaan als er iets gebeurd met een van de sensoren, je ook een actie kunt invoeren. Hier moet je wel even rustig voor gaan zitten. In een notendop is het zoiets: als A gebeurt, dan moet vervolgens B gebeuren. Bijvoorbeeld: als de contactsensor geen contact meer maakt (ofwel de deur is geopend) dan moeten de twee lampen verbonden via de draadloze schakelaars aangaan… Zoals u zult begrijpen zijn de mogelijkheden dus nagenoeg oneindig.

Installatieservice
Ondanks dat de HomeWizard eenvoudig zelf te installeren is en wordt geleverd met een duidelijke handleiding, is het ook mogelijk de HomeWizard professioneel te laten installeren. Deze installatieservice kost 99 euro (inclusief voorrijkosten), hierbij wordt het HomeWizard pakket dan bij jou thuis geïnstalleerd.

Verdere opties
Naast de starterskit zijn er nog veel meer pakketten te bestellen. Zo daar onder andere zijn: de HomeWizard + EnergyLink. Eenvoudig te verbinden met een ‘slimme meter’ en twee extra aansluitingen voor zonnepanelen, een elektrische auto of een watermeter. Daarmee zie je precies wat je gebruikt aan elektriciteit, gas en water. En wat je zonnepanelen bijvoorbeeld terugleveren.
Voor traditionele puls- of draaischijfmeters is er de Wattcher energiemonitor. Met beide producten staan grafieken van een dag-, week-, maand- en jaaroverzicht met één klik op je scherm.
In combinatie met de HeatLink kan de HomeWizard alle OpenTherm compatible ketels en thermostaten aansturen. Vanuit de app kun je presets instellen waarmee je snel de temperatuur aan kunt passen als je eens wat eerder of later thuis bent dan verwacht.

Conclusie
HomeWizard voorziet in de behoefte van betaalbare domotica die zelf uit te voeren is. Het is eenvoudig te installeren, de app is overzichtelijk en een goede support is aanwezig. Er zijn ontelbare mogelijkheden met de diverse betaalbare pakketten die je in je eigen tempo kunt aanschaffen en toevoegen aan je basis. Nagenoeg overal waar een stekker aanzit (of niet) is te bedienen via HomeWizard. Het handige is dat HomeWizard eveneens ondersteuning biedt aan andere fabrikanten die zich ook in dit segment bevinden zoals KlikAanKlikUit, Somfy en sinds kort zijn hier de lampen van Philips Hue aan toegevoegd. Verder zal het een mooie energiebesparing kunnen opleveren, meer comfort en veiligheid in huis bieden en laten we ook vooral niet vergeten dat je er gewoon plezier aan kunt beleven…

Prijs
HomeWizard starterkit € 249,-
IP camera € 89,-
www.homewizard.nl


EDITORS' CHOICE