NIEUWS

De Casablanca


Ulco Schuurmans | 12 april 2015

Van een geheel andere insteek is de Macrosystem Casablanca, bijvoorbeeld het Model Karat, Topaz of SL1000. Van origine betreft het een compleet montagesysteem in een kast waarop je alleen nog maar de camera en monitor behoeft aan te sluiten. De rest, zelfs de montagesoftware Bogart SE, zit er al gewoon in. Aan de Casablanca kleeft een imago van bedoeld voor de computerfobe editor en veel minder mogelijkheden dan bij de pc of Mac.Dat is echter voor een groot deel gewoon niet waar. De Casablanca is gewoon handig, compact, doet het vrijwel altijd en biedt de meest gevraagde editing- en opmaakfuncties. Je kunt de software via de interne drive nog verder uitbreiden. Tevens is het gewoon mogelijk om meer geheugen te plaatsen en extra harde schijven of geluidsapparatuur aan te sluiten. Op de keper beschouwd is de Casablanca een ideaal apparaat voor de hobbyist die zonder veel kopzorg in 2K wil monteren. Alleen voor de semiprofessionele editor zal de Casablanca niet voldoen. Ook nu (nog) niet voor 4K en 3D. De Casablanca is wat duurder dan een gelijkwaardige pc of Mac maar blijft goed betaalbaar.Conclusie
De uiteindelijke keuze hangt van drie factoren af:
1. Het montageprogramma van jouw voorkeur en het bijbehorende besturingssysteem.
2. Het gemak en betrouwbaarheid van het systeem.
3. Het bijbehorende prijskaartje. Goedkoop is helaas te vaak ook duurkoop. Laat je informeren door een deskundige dealer en let verder op de moeilijkheid van de hardware en software voor de dagelijkse montagepraktijk!Monitor of TV?
Vroeger nam je een monitor bij het NLE-systeem omdat de tv onvoldoende scherp was en de kleuren niet deugden. Sinds HDMI en de betere flatscreen is dat echt verleden tijd. Lekker groot beeld, goed scherp contrastrijk, natuurlijk van kleur en fraai strak. Maar je kunt een flatscreen veelal niet meenemen en de grotere modellen nemen veel plaats in de studio in. Dan bewijst een goede computermonitor zijn compactere diensten. Let wel op voldoende schermafmetingen anders zijn straks de beeldvensters en tijdlijn oncomfortabel klein. Bij een notebook bij voorkeur 15-17 inch. Voor de desktop 22-27 inch of een configuratie van twee monitoren (splitvideokaart met twee aansluitingen).Nog een optische drive nodig?
Met de komst van de geheugenkaart en het op internet of in de cloud staan van videoclips plus het gemakkelijk kunnen downloaden van software heeft de optische drive steeds meer het nakijken. Apple levert de dvd-drive alleen nog maar los en niet meer in de computer.
Te ouderwets dan? Dat valt nog te bezien. Een dvd of Blu-ray is als drager altijd nog veel goedkoper dan een USB-stick of geheugenkaart. Ook passen de optische schijfjes in een doosje met fraaie opdruk of inlays. Idem toont een leuk label op het schijfje zelf plezierig en herkenbaar.
Zit er geen dvd lezer/schrijver of nog liever een Blu-ray-type bij, schaf dan een los model extra aan.De geluidskaart en microfoon
Ook het geluid kan een stiefkindje zijn op de montagecomputer. Er valt vaak wel een microfoon/audio-in te vinden maar daar past niet elke microfoon of audiotoespeler op. Bij de betere geluidskaart zitten er al meerdere geschikte aansluitingen, zelfs optisch digitaal, op. Plus het meeleveren van een geschikt bewerkingsprogramma met recordfunctie voor het geluid. Bij het aansluiten van microfoons is er keuze uit een USB-type of via een USB-interfacekastje. In dat laatste geval passen er ook XLR of grote Jackplug-microfoons en elektrische instrumenten op. Dikwijls kan je dan met draaiknoppen nog het volume bijregelen en geluid mixen. Voor het beluisteren van de soundtrack is er keuze uit goede pc-luidsprekerboxjes van gerenommeerde merken en een hoofdtelefoon.Toetsenbord, muis en trackball
Het monteren op een beeldscherm vergt nogal wat handelingen. Bij het toetsenbord is het dan handig en prettig als je (complexere opdrachten) met functietoetsen (hotkeys), toets combinaties of speciaal gekleurde toetsen kunt geven. Er zijn speciale toetsenborden met een snel werkende edit-lay-out en gekleurde toets combinaties verkrijgbaar. Voor het knippen, plakken, vensters openen en effecten of filters aanbrengen zal een comfortabele muis voldoende zijn. Voor veel muiswerk en door de videofilm scrollen werkt een trackball (jog & shuttle of rollerball) vaak prettiger. Voorkom muisarmen door een ergonomische opstelling in de montagestudio.

EDITORS' CHOICE