REVIEWXavian

Xavian en DiMarzio

Bjorn Mateijsen | 29 juli 2004 | Xavian

Aansluiten, plaatsen...

De vier Xavian XN 125 II’s worden in een bijna perfecte ITU 5.1 opstelling neergezet op de plaatsen van mijn Boston VR 975 luidsprekers en de Boston VRS Pro surrounds, met de front/center speakers op 2,7 m en de surrounds op 2,3 m van de luisterpositie. Voor de frontluidsprekers is gekozen om de XN 125 II te plaatsen op een stevige Dynaudio stand, die voorzien is van spikes en voor de surroundluidsprekers is gekozen voor de ST125 Xavian stand. De Boston VR920 center wordt ingewisseld voor de Xavian Scena XN center, die met de bovenkant van de speaker net onder het projectiescherm wordt geplaatst op een stand van Atacama, op ongeveer dezelfde hoogte als de frontspeakers.

Xavian (c) Xingo

Tijdens de recensieperiode werden de Xavian luidsprekers in het laag ondersteund door een REL Q201, die Melodia-Audio mij tijdelijk beschikbaar kon stellen. In de laatste week is de REL vervangen door een Velodyne DD-12 subwoofer. Zowel de REL Q201 als de Velodyne werden met een Qed Qunex interlink aangesloten op de Meridian 568.2 V2 home-cinema processor, met de Kemp Hi-Powercord als netsnoer. Alle luidsprekers werden in eerste instantie aangesloten op de Tag McLaren 5 x 100R eindversterker met mijn eigen luidsprekerkabels: Siltech LS 25 MXT op de vóór- en Oehlbach bekabeling op de achterspeakers. De eindversterker werd met Eichmann Six interlinks verbonden aan de home-cinema processor en beide zijn voorzien van een Van Den Hul Mainsstream netsnoer.

Als bron stond naast een Sony SCD 555 ES SACD speler, die tweekanaals met een Siltech MXT London interlink aangesloten staat, een Denon DVD 1500 DVD speler die middels een Van Den Hul coaxiale interlink geknoopt is aan de A/V processor. Voor het beeld is de Denon DVD-speler met een component-video kabel aangesloten op de Immersive Holo 3D scaler/de-interlacer met Faroudja DCDi. De scaler wordt middels een analoge 5x BNC verbinding aangesloten op de Barco Data 808s CRT projector.

Xavian (c) Xingo


Calibratie en Bass Management

Plaatsing en calibratie van de luidsprekers gebeurt natuurlijk simultaan, maar toch zal ik dit kort apart bespreken, waarbij ik de aandacht graag wil vestigen op een essentieel onderdeel van het correct instellen van een home-theater, namelijk het ‘bass management’. Bass Management in een A/V versterker verzorgt de distributie van laaginformatie naar de luidsprekers en de subwoofer, wanneer de luidsprekers op ‘small’ zijn gezet. Het kiezen van de juiste kantelfrequentie en een correcte afstelling van het samenspel tussen de luidsprekers en de subwoofer is kritiek voor goede prestaties.

De Xavian 125 II is een 2-weg monitor, waarbij de laagste frequentie ongeveer op een 55 Hz ligt. In de Meridian 568.2 A/V processor wordt daarom gekozen om alle luidsprekers op small te zetten. De gids voor het instellen van een subwoofer in een home-theater , geschreven door Garmt van der Zel, beschrijft eenvoudig het bepalen van de kantelfrequentie. Voor de Xavian 125 II geldt dat het –3 dB punt van deze luidspreker ongeveer op 60-65 Hz valt, waardoor in de A/V processor de kantelfrequentie op 90 Hz wordt ingesteld, ongeveer 1,5x het –3 dB punt.

DiMarzio (c) Xingo

Middels de ‘HT-Tune Up’ DVD en een analoge geluidsdrukmeter wordt de Xavian luidspreker-setup gecalibreerd. De Xavian setup benadert in de basis heel dicht het 4 G-concept , enkel de Scena XN center wijkt licht af van de specificaties van de XN 125 II luidspreker. De gehoormatige afwijking is echter minimaal. Tijdens de calibratie valt de homogeniteit op van deze opstelling, wat veel belooft voor de ‘real-life’ prestaties.

MERK

EDITORS' CHOICE