REVIEWXavian

Xavian en DiMarzio

Bjorn Mateijsen | 29 juli 2004 | Xavian

DiMarzio Cables

Heel verrast was ik toen Melodia-Audio met een gitaarkoffer binnenkwam, met hierin het bijna complete bekabelingsassortiment van DiMarzio. Kort maakte ik nog de grap of we de luidspreker gingen stemmen met een akoestische gitaar, maar een geheimzinnig ‘wacht maar af....’ was het korte ontnuchterende antwoord.

DiMarzio (c) Xingo

Larry DiMarzio, de eigenaar en oprichter van deze firma, is de fabrikant van wat menig gitarist als de beste ‘pickups’ beschouwt die op deze aardbol te vinden zijn. De bekabeling is ontstaan door het ontwerpen van bekabeling voor elektrische gitaren en microfoons. Als pure muziekliefhebber en hifi-enthousiast ging Larry experimenteren met verschillende materialen die op papier het meest ideaal zouden moeten zijn. Tot zijn grote teleurstelling klonken ze verschrikkelijk en bleken de in theorie prachtige kabels in de praktijk niet te werken.

DiMarzio gelooft heilig in de details bij de fabricage van de bekabeling. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de absolute geluidskwaliteit. Bij de M-Path bekabeling wordenen de verbinding tot stand gebracht door een ultrasone soldering.Daarnaast worden alle kabels afgemonteerd met spades of banaanstekkers bij de luidsprekerkabel en de interlinks met goede cinch-pluggen, die verdacht veel lijken op de bekende WBT’s, maar ingekocht worden uit China. Overigens is Larry uiterst duidelijk over het gebruik van deze verbindingen. Het belangrijkste is welliswaar de uiteindelijke geluidskwaliteit, maar wanneer DiMarzio WBT zou gebruiken, zou de prijs van een interlink flink verhoogd moeten worden. Alle interlinks en luidsprekerkabels zijn met een nylonkous overtrokken, wat uiteindelijk de DiMarzio kabels een kenmerkende ‘look’ geeft.

DiMarzio (c) Xingo

Tijdens de recensieperiode heb ik flink geëxperimenteerd met de kabels van DiMarzio in mijn set, met het uiteindelijke doel om van voor tot achter de set te bekabelen met DiMarzio. Op de netsnoeren na, is dat doel in ieder geval behaald, maar dan nu de grote hamvraag: hoe klinkt het? Als recensent weet ik des te meer dat het bespreken van kabels uiterst lastig is, aangezien de karakteristieken in mijn referentieset volledig anders naar voren kunnen komen, dan in een andere. Helaas was de recensieperiode te kort om heel diep in te gaan op deze kabels, maar toch wil ik wel graag de indrukken van deze kabels beschrijven.

Langzaam tijdens de recensieperiode heb ik mijn eigen bekabeling vervangen door de kabels van DiMarzio, waarbij gestart werd met de digitale interlink. De karakteristiek van DiMarzio Cables was bij de vervanging van de digitale kabel al licht te onderscheiden. De digitale kabel is te typeren als licht warm, met een luchtig gedetailleerd hoog. Daarna zijn de Eichmann Six interlinks vervangen door de goedkoopste interlinks uit de serie en de Siltech luidsprekerkabels door de budget High-Definition luidsprekerkabel. De samenstelling van de luidsprekerkabel is met 12 dradige hoogwaardig koper gemaakt, afgewerkt met teflon en overtrokken met een nylonkous. De High-Definition interlink is samengesteld uit 16 draden koper met wederom een afwerking van teflon en nylon. De RCA pluggen zijn met zilver gesoldeerd. De indruk die deze totale DiMarzio bekabeling gaf was een een hoge mate van detail in alle regionen zonder analytisch te zijn. In tegendeel is er sprake van een warm geluid, met een mooie balans.

DiMarzio (c) Xingo

Bovenstaande kabels hebben voor het grootste deel van de recensieperiode in mijn set hun plaats gevonden. Toch is er op het laatste moment nog gewisseld met de M-Path en Super M-Path interlinks en luidsprekerkabels. Niet geheel tot mijn verbazing moest het resultaat na het vervangen van de High-Definition serie door de M-Path serie gevonden worden in de overtreffende trap. Wanneer de cinch-connector wordt opengeschroefd, wordt de ultrasone verbinding blootgelegd, die typerend is voor de M-Path serie. Wederom is hier gebruikt gemaakt van 12-aderige koperkabel met een afwerking van teflon en nylonkous. De Super M-Path die volgde was een prachtig sluitstuk, waar alle karakteristieken van DiMarzio samen vallen. Toch was de tijd met de M-Path bekabeling te kort om een totaal indruk neer te zetten.

MERK

EDITORS' CHOICE