REVIEWAVI

Luisteren

Aangezien ze beide ‘vers’ uit de doos kwamen heb ik ze in mijn studiekamer een week laten inspelen voordat ik met het serieuze luisteren begon. Om mijn buren niet tot wanhoop te brengen heb ik een van de Neutrons uit fase aangesloten en een badhanddoek over beide speakers gegooid. Door het uit fase spelen heffen ze een deel van het volume door tegenfase op en de handdoek dempt de rest. Ei van Columbus, nietwaar (met een mono-signaal werkt dit nog beter, red.)?

Na deze inspeelperiode heb ik de Neutrons beluisterd in 3 verschillende set-ups: met een Meridian 561 en 506/20 met Linn LK140 combinatie, de Musical Fidelity A3.5 en CD3.5 en de AVI eigen S21 MI versterker/Merdian 506/20 CD speler. Alle combinaties heb ik met en zonder toevoeging van de Linn Sizmik 10.25 subwoofer beluisterd. Dit laatste omdat mijn vermoeden was dat de Neutrons door hun fysieke omvang in absolute mate geen volledig laagfundament kunnen neerzetten en onderin wel eens wat hulp zouden kunnen gebruiken. De extensie aan de andere kant van het geluidsspectrum is weer uitstekend en loopt door tot bijna 24kHz.

AVI Neutron Mark IV

Als eerste beluister ik de Neutron’s na een week onder een badhanddoek ‘as is’, op een paar stevige Atacama luidspreker stands, ongeveer een meter van de muur en licht naar elkaar toe gebogen. Wat direct opvalt, is de mate waarin het geluid los komt van de kast bij muziek waarbij de nadruk op het vocale gedeelte ligt of die ‘close-miked’ opgenomen is. Logisch natuurlijk want zo veel kast is er überhaupt niet, maar bij bijvoorbeeld Jack Johnson en Tracy Chapman staan de stemmen echt volledig los van de kast. Ook de spreiding en diepte van het geluidsbeeld is goed.

Waar ze minder in presteren is muziek met een groot laagfundament zoals bijvoorbeeld bij CD’s van Maxwell en de ‘After Hours’ CD van George Duke. Track 4 ‘The Other Side Of The World’ van Jonathan Butler’s CD ‘Do you love me’ heeft een korte, strakke basloop die wel de snelheid maar niet de druk heeft zoals ik dat wel eens gehoord heb. Over naar klassiek, en ondanks dat ik vind dat een goede luidspreker alles moet kunnen ligt hier een van de kernkwaliteiten van de Neutron. Met uitzonderingen van hele complexe, barokke werken geeft de Neutron hier blijk van zijn kunnen: verregaand neutraal en muzikaal weet hij ook de emotie weer te geven. Opera is een genot en mijn opnamen van Maria Callas excelleren.

AVI Neutron Mark IV

De Neutrons hebben wel een ‘hoop prik’ nodig om tot goede prestaties te komen. Vooral in combinatie met de huiseigen AVI S21MI geïntegreerde versterker merk je dat ze veel meer tot leven komen dan met versterkers met een bescheiden vermogen. Een combinatie met een laag vermogen buizenversterker lijkt niet voor de hand te liggen ondanks dat ik dat niet heb kunnen testen en beoordelen.

Het zou een onvolledig oordeel zijn als je producten niet in hun concurrentie omgeving beoordeelt. De Neutrons zijn niet een ‘niche’ product te noemen omdat ze als volwaardige luidsprekers gepositioneerd worden, alleen in een kleinere verpakking. Ook gezien de prijs van 900 euro per set zitten ze in een concurrentie rijke omgeving, niet alleen wat betreft prijs maar ook qua concept. Denk bijvoorbeeld aan de B&W CM1, PMC DB1+ en Dynaudio Focus 110 (waarbij de laatste twee wel 10-20% duurder zijn dan de AVI) en dan sla ik waarschijnlijk nog een aantal andere directe concurrenten over. Misschien het feit dat ik, enigszins onbewust, een directe vergelijking aanga met duurdere luidsprekers is een impliciet compliment voor de Neutrons.


EDITORS' CHOICE