REVIEW

Resultaten

Als je binnen een paar minuten denkt: “Hé dit is een lekkere luidspreker”, dan is de kans zeer groot dat je dat na drie weken nog steeds denkt. Wat het geval is met de Ruark Sabre III. Laten we eens wat muziek bij de kop nemen en gaan luisteren. Nieuw in de collectie is Ilona Knopfler met haar CD “Live the life”. Het is geen CD die altijd even gemakkelijk in het gehoor ligt, echter daar trekt de Sabre III zich weinig van aan. Het geheel vormt een levendige presentatie, vooral wanneer de blazerssectie inzet of een klarinet de overhand neemt.

Ruark Sabre III

Groot is ook de presentatie die Patricia Barber weet te bereiken met haar CD “Live in Paris” waar ik onder andere “Norwegian Wood”, oorspronkelijk van de Beatles, van draai. Een zeer heldere, doch uitermate beheerste percussie, staat als een huis in de luisterruimte. Dat is precies het timbre wat mij kan opwinden. Een strakke vooral doortekende bas die behoorlijk diep gaat en niet direct om een subwoofer smeekt. Er blaast behoorlijk wat lucht uit de poort. Zelfs aan de achterzijde van de speaker is poortruis niet waarneembaar boven het geweld uit. Een sub die meestal usance is bij Barber geeft een leuke steun zonder noodzakelijk te zijn om van muziek te mogen genieten. Barber’s muziek is vaak complex en vergt een aangename luidspreker om niet als storend te worden ervaren. De Sabre III is daartoe in staat en presenteert zich als een droge luidspreker die exact tracht weer te geven zonder een eigen karakter in te brengen.

Patricia Kaas laat horen dat de Sabre III geen geweldenaar is als het om absolute hoge volumes gaat. Je mag het niet al te hard zetten. De stereo presentatie is uitstekend, wat je onder meer hoort aan de belletjes en de percussie die als een boog voor je hangen in de ruimte. Veel systemen weten die percussie te vervormen als de laagweergave niet in orde is. De Sabre doet daar niet aan mee en speelt zijn eigen correcte spel. Opvallend is het gemak en de transparantie van de luidspreker. Waarna ik mij bedenk dat het met het volume wel meevalt, de Sabre III staat eigenlijk bijzonder hard te spelen zonder dat ik het bemerkte. Het lijkt wel een near field monitor zo doet hij zijn best mij inzicht te geven in de opname. Van laag tot hoog evenwichtig en de fysieke beperking van de laagweergave door de inhoud van de kast beperkt nergens de weergave zelf. De stem van Kaas is net als op alle betere systemen: sexy, hees, verleidelijk en bij vlagen rauw. De Sabre neemt je mee naar de zangeres zelf. Ik heb dit keer iets met het woord presentatie merk ik.

Ruark Sabre III

Tijdens het spelen van de CD van Janine Jansen die de “Vier jaargetijden” ten gehore brengt noteer ik: “dat de presentatie uitermate accuraat is”. Neutraal en detailrijk. Het blijft wat klein, tengevolge van de kast en de 15 cm woofer. Wil je meer dan heb je de grotere Talisman III nodig, of een additionele woofer. De neutraliteit die gekoppeld is aan muzikaliteit en levendigheid maken de Sabre III tot een heel fijne monitor. De vier jaargetijden komen voorbij alsof je met een trein aan het reizen bent en het zich buiten voor het raam afspeelt. Orgel, klavecimbel, cello en viool maken samen een compleet beeld. Door met klassiek want het smaakt naar meer. Tweede favoriet van mij is Jaap van Zweden die werken van Locatelli speelt. Het geeft een vergelijkbare goede indruk. Terug te horen is de tederheid in het spel van Van Zweden. Geen valse warmte, dat is ook niet nodig. De Sabre heeft geen eigen kleur lijkt het, vergis u niet dat is zeker niet equivalent aan kleurloos. Dat is de Sabre III absoluut niet aan te wrijven. Een goed stereobeeld blijft zolang je niet te hoge volumes gaat nastreven.

Heel gemeen is het draaien van Stanley Clarke die baspartijen ramt door de kamer. Gemeen omdat we te maken hebben met een monitor en Clarke een man is die met betonnen handen aan bassnaren kan trekken. Het mooie in het geheel is dat de Sabre III zich niet laat verleiden tot het weergeven van frequenties die hij niet kan weergeven. Hij laat de laagste octaven gewoon weg. Met als gevolg dat het plukken van de snaren levendig en accuraat is. Zet ik met een lage overgangfrequentie een subwoofer daarbij, dan blijft de klasse die de Sabre uitstraalt overeind, het correct weergeven van de snaren, terwijl de sub het diepere laag voor zijn rekening neemt. Niets meer, niets minder. Samen maken ze het plaatje compleet. Geen overlap. Geen verdubbeling, slechts aanvulling. Mooi hoor. Tot slot als voorbeeld Mich en Scène waar de zangeres Van Hautem en zanger Bruno Brel accelereren. De heer staat hoog gesplaatst, de dame zit op een kruk. Daarbij een mondharmonica die de ziel raakt. De man is vol vuur en kracht, diep en indringend. Aangevuld met het liefdevolle en tedere van de vrouw als een contrast. De hele CD speelt trouwens erg fraai, is ritmisch aanstekelijk en laat de sterke performance van de Sabre III schitteren.

Ruark Sabre III

Het is een feestje om met deze luidsprekers te spelen. Ik ga me nog even uitleven als ik Hugh Masekela in de speler schuif. Daarmee stijgt de Sabre III uit boven zichzelf ten opzichte van zijn aanschafprijs. Het is zo compleet hoe ik Hugh en zijn band weet neer te zetten. Dynamisch, rijk aan detail, spannend en emotioneel. Uitschieters die ik meet tot 96 dB geluiddruk op twee meter afstand vormen geen enkel beletsel. De Ruark is een mooie speaker met een probleemloze werking. Die een groot stereobeeld met gemak weet neer te zetten.


Modern thinking, traditional values

Modern thinking, traditional values is de Ruark op het lijf geschreven. Aan de buitenkant is het een fraaie klassieke monitor die in menig interieur nauwelijks zal storen. Bescheiden van formaat. Met oog voor detail gemaakt. Een mooi uiterlijk is niet genoeg, het gaat om de geluidskwaliteit. Maakt u zich geen zorgen, de Ruark Sabre III weet weg met elke soort muziek. Op een volstrekt natuurlijke manier waar de luidspreker zichzelf weg probeert te cijferen. De weergave is eerlijk en strak. Zonder kleuring, zonder kleurloosheid, de presentatie van de muziek is de voorgrond waartegen de Sabre zichzelf wegcijfert. Ruimte gevend, accuraat en ritmisch. Kritiek is nauwelijks aan de orde. Nergens heeft Ruark getracht met kunstgrepen de monitor groter te laten lijken dan hij is. Waar de fysieke beperking de grenzen bepaalt laat Ruark dat zo. Met als gevolg dat men een luidspreker heeft weten te creëren die speels presteert en lang luisteren mogelijk maakt. De Sabre III is geen opvallende luidspreker in de zin van uitschieters. Het is een monitor die bovengemiddeld presteert op elk gebied, een rapport vol achten, met een negen voor genieten en nog veel belangrijker zonder ergens het cijfer zeven of lager te scoren. Dit is exact mijn manier van weergeven omdat hier lang naar te luisteren is. De Sabre III heeft alles in zich om een klassieker te zijn en te blijven. Geef hem wel een hoogwaardige versterker met reserves, de Sabre III verdient namelijk niets minder.


Prijs:
Ruark Sabre III 799 euro per stuk
Fineersoorten Yew en Rosewood zijn tegen een meerprijs van 20% leverbaar


Importeur:
AVTunes
Tel 0572-363337
Fax 0572-363336
E-mail info@avtunes.nl
Internet www.avtunes.nl

Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

  • Marantz CD63SE CD speler met Trichord Clock 2 modificatie
  • Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter met zwaardere voeding

Radio:

  • Restek MiniTun DAB/FM tuner

Versterking:

  • Van Medevoort MA240 geïntegreerde versterker
  • Restek MiniPre voorversterker
  • Restek MiniAmp in biamp mode met vier mono eindversterkers

Luidsprekers:

  • Impulse IMP
  • Dali Ikon 2
  • Ruark Sabre III

Subwoofer:

  • Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Supra LoRad (DIY)
  • Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

  • Interlinks analoog: Crystal Cable Connect, Crystal Cable Connect Piccolo, Chord Company Chameleon Silver Plus
  • Interlinks digital: Canare Digiflex II Gold
  • Interlink subwoofer: Audioquest ICA-1 met WBT Nextgen
  • LS-kabels: Chord Company Odyssey 4, Supra 2 x 4 mm2 Classic
  • Meubels: Ikea Oppli
  • LS-stands: Alphason Aragon AG60-s
  • Overig: Acoustic Analysing TVA dempers, Millennium CD-mat

EDITORS' CHOICE