REVIEWB&W

Omlijsting

Rob van Ginneken | 02 augustus 2007 | B&W

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat de M5 een voortreffelijke omlijsting is voor audiofiele expedities. Overigens is het systeem ook leverbaar in de (indien mogelijk nog exotischer) M6 en alle meer alledaagse 5-seriemodellen. In ons specifieke geval staat het Individual High End Soundystem voor 2.898 euro extra op de rekening. Als uitbreiding op de bestaande audiotechniek.



Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor een roedel hoogwaardige luidsprekers uit Duitsland. BMW betrekt ze namelijk van de Ulmer specialist LPG, die volgens welingelichte bronnen overigens ook in de hifi-wereld actief is. Zo gauw we daar vissen naar de betreffende merken klapt de LPG-woordvoerder echter als de spreekwoordelijke oester dicht. Hadden we kunnen weten, want het is in kringen van toeleveranciers not done om over de klant te praten.

Dat neemt niet weg dat de mannen in samenwerking met de BMW ontwikkelingsafdeling uitstekend werk hebben verricht. Zonder daarbij al te exotisch in het interieurdesign in te grijpen. Sterker nog: aan de headunit valt niets te zien. De bediening van het geheel gebeurt ook gewoon via de iDrive controller (een menuknop op de console). Alleen de speakers zelf zijn door hun aantal en speciale afwering herkenbaar als een ‘Individual’ accessoire.

Wat bij het luisteren meteen opvalt, is de rust die het geheel uitstraalt. Met zijn 9-kanaals digitale versterker (825 Watt) heeft hij meer dan voldoende macht om de muziek hard en strak door te laten komen. Een geavanceerde digitale signaal processor maakt gebruik van zogenaamde DIRAC signaalbewerking om de akoestische eigenaardigheden van het automobielinterieur met toon- en tijdcorrectie weg te strijken, zodat de luisterplekken optimaal worden bediend.


Resultaat

Het resultaat mag er – als gezegd – absoluut zijn. Wanneer we alle beschikbare equalizerinstellingen en dergelijke ruwweg neutraal instellen valt er zowel in de stereo- als de surroundmodus veel te genieten. Saillant detail: de BMW heeft niet alleen snelheidsafhankelijke volumeregeling om de toenemende herrie bij hogere snelheden op te vangen, maar stelt ook zijn geluidsbeeld snelheidsafhankelijk bij.

Als gebruikelijk is het vooral de CD-speler die luisterpret belooft. Als extra (414 euro) is ook een USB aansluiting beschikbaar om andere audiobronnen aan het systeem te koppelen. Daarbij valt op hoe mooi de BMW zijn geluidsplaatje schildert. Stemmen en instrumenten klinken overtuigend en zijn goed te plaatsen, de zanger komt boven de grille in actie en een gitaar zweeft ergens tussen het dashboard en de virtuele snelheidsmeter die ergens boven de motorkap wordt geprojecteerd. Kickdrum komen hard en strak door, het hoog is mooi helder en we hebben nog maar weinig automobielinstallaties gehoord met een dergelijk goed ‘midden’. Allen de oorsprong de lage tonen lijkt een beetje te zweven. Wellicht een gevolg van een iets te hoog inschakelpunt van de woofers, die ergens middenin onder de vloer zijn geplaatst? Terwijl de aansturing van de midden- en hoogspeakers voorin juist heel verfijnd gebeurt.

MERK

EDITORS' CHOICE