REVIEWLinn

DS systeemketen


Kilian Bakker | 29 april 2008 | Linn

In tegenstelling tot een cd-speler hebben we bij de DS niet met een apparaat maar met een systeem te maken (cd-spelers zijn in principe `plug & play`). Het correct opbouwen en demonstreren van een DS keten vereist de nodige expertise en ervaring. Het is daarom zeker aan te bevelen om een dergelijk systeem te laten installeren door een ervaren Linn dealer. De DS systeemketen bestaat uit de volgende apparatuur: een PC/Laptop/Mac met daarop Linn`s GUI (Graphic User Interface) software ge´nstalleerd en een NAS (Network Attached Storage) die beiden via een Ethernet Switchbox zijn verbonden met de RJ 45 ingang van de DS. De commando`s van de draadloze bediening komen behalve via de Linn GUI remote ook door de Ethernet Switchbox via een Wireless Access Point (WAP) wat het signaal van een UpNp Wireless Control Point krijgt, zoals een PDA (Personal Digital Assistant). Het is mogelijk om de datastroom via een WiFi (draadloos) netwerk te sturen maar Linn adviseert om de PC-NAS-Switchbox-DS keten voor optimale prestaties via netwerkkabels te verbinden.De DS wordt geleverd met een standaard remote maar een programmeerbare PDA met een goed beeldscherm is wel zo prettig wanneer men door de muziekbibliotheek wil browsen. In de DS bevinden zich geen bewegende onderdelen maar de harddrive in de NAS heeft dat wel. De problematische gevolgen van een eventuele `crash` kan men ondervangen door een NAS met meerdere harddrives (bijvoorbeeld 2 of 4) te nemen; dan kan men de `geripte` data tegelijkertijd naar twee harde schijven wegschrijven. Het blijft verstandig om de fysieke muziekcollectie na het rippen te bewaren, al was het maar omdat een NAS geen boekjes opslaat.

Bij het kiezen van een NAS voor de DS zijn een goede software en compatibiliteit belangrijk. Audio Excellence adviseert Qnap servers (zoals de TS-209) die reeds de benodigde Twonky Media software bevatten (Twonky Media werkt met het UpNp AV 1.0 protocol wat voor de inter-component communicatie van de DS-keten zorgt). Linn`s Bill Livingston vertelde mij dat Linn er over heeft gedacht om een speciale Linn Credit Card te introduceren voor de betaling van downloads. Gezien de meeste mensen al een Card hebben werd dat project afgeblazen. Toch jammer; een gemiste kans voor Ivor Tiefenbrun om het de Linn `Kredit Kard` te noemen.PC gebruikers kunnen cd`s, SACD`s en dvd`s op verliesloze wijze kopiŰren met behulp van EAC (Exact Audio Copy) en voor Mac gebruikers is er MAX. Rippen kan in WAV, FLAC of MP3. De audio sample rates zijn: 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4 en 192 kHz bij een woorddiepte van 16 tot 24 bit. De Akurate DS heeft een RJ45 Ethernet ingang, vier RS 232 control-bussen en zowel een gebalanceerde als een ongebalanceerde analoge uitgang. De DS wordt gevoed uit Linn`s eigen SMPS (Switch Mode Power Supply) circuit. De behuizing meet 8 bij 38,1 bij 36 centimeter (HXBXD) en hij legt een gewicht van 4,2 kilo in de schaal. De Akurate DS is leverbaar in zwart of zilver en de standaard garantieperiode van 2 jaar kan worden verlengd tot maar liefst 5 jaar door online registratie bij Linn (www.linn.co.uk).


Luisterimpressie

Het ontbreekt ondergetekende (een verstokt vinylofiel) nog aan de nodige ervaring voor het optimaal installeren van een digitaal netwerk-systeem. Bij Audio Excellence stond een reeds opgebouwd Linn DS systeem en daarom werd de Akurate DS daar beluisterd, naast Linn`s Akurate cd-speler. De Akurate CD is in feite een Unidisc 1.1, bevrijd van zijn Video-taken (hij speelt behalve CD ook SACD en DVD-A af en heeft daarom naast Stereo uitgangen ook multi-kanaals analoge uitgangen). De Akurate CD en DS werden met dezelfde interconnects en lichtnetkabels aangesloten en een Audio Research LS 17 plus VS 55 zorgden voor de versterking. De Harbeth Compact 7ES3 weergevers namen de akoestische vertolking voor hun rekening en met het oor op een zo goed mogelijke systeem-synergie had Audio Excellence alle componten met Avid kabels verbonden. Er is een klein verschil in signaalniveau tussen de Akurate DS en CD en daar werd natuurlijk bij elke omschakeling rekening mee gehouden.De cd Fight For Your Mind van Ben Harper werd (in Flac) geripped zodat de track Excuse Me Mister zowel via CD-uitlezing als streaming kon worden beluisterd. Om een goed referentiekader te hebben werd er eerst naar de Akurate CD speler geluisterd. Bij Ben Harper`s zang (door een antieke microfoon) kwam de hese, ademende zangstijl uitstekend uit de verf. De kickdrum kwam energiek en flink solide over terwijl de bas aan de warme kant was, in het hoge laag zelfs wat aangezet. Er was zeker geen tekort aan `bloom`, wat mede te danken was aan de ARC/Harbeth combo. Met name percussieve klanken werden door de Akurate CD op zeer levendige en directe wijze weergegeven terwijl de algehele presentatie vooral zelfverzekerd en ruimtelijk was. Via de Nokia N800 werd dezelfde track uit de playlist gekozen, wat vervolgens door de DS werd afgespeeld.

EDITORS' CHOICE