REVIEWT+A

Mogelijkheden


Max Delissen | 02 januari 2012 | T+A

De T+A Music Receiver heeft niet alleen een uitstekende cd-speler aan boord, maar ook een analoge radio én een volledige netwerkspeler volgens T+A’s eigen Streaming Client techniek die ook in de Music Player uit dezelfde E-Serie wordt gebruikt. De digitale ingangen kunnen (via de coaxiale aansluitingen) een signaal van 24 bit/192 kHz verwerken, via de optische inputs is dat 24/96. De dubbele interne D/A converter werkt in 32-bits resolutie, en voor hij het inkomende digitale signaal aangeboden krijgt is dat door een eigen, zeer nauwkeurige klok opnieuw gesynchroniseerd.

De analoge tuner heb ik maar kort getest. Ik bezit geen eigen antenne, en het kabelsignaal dat mijn woning binnenkomt is slechts van gemiddelde (lees: bruikbare maar niet spectaculaire) kwaliteit. Klankmatig is de tuner gewoon in orde, maar je blijft afhankelijk van de kwaliteit van een analoog signaal dat volgens mij steeds meer onder druk staat van allerlei storende invloeden. Daarom is het prettig dat de T+A Music Receiver een internetradio module aan boord heeft die toegang geeft tot tienduizenden radiostations die vaak zeer gespecialiseerde content aanbieden.

De Streamer vervolgens. Ik heb om te beginnen mijn Sonos Zoneplayer ZP90 via zijn digitale uitgang met de T+A verbonden om te wennen aan de klank van de interne converter van de T+A. Daarna was de eigen Streaming Client aan de beurt. Omdat je per ingang een zelf toe te voegen naam in het display kan laten verschijnen weet je heel snel naar welke bron je luistert. Dat is prettig, omdat de standaardaanduidingen die er vanuit de fabriek in staan niet zoveel zeggen. T+A adviseert om voor het weergeven van hogere resoluties de bedrade netwerkaansluiting te gebruiken. Omdat op de plaats van mijn geluidsinstallatie een soort black-spot van mijn draadloze internet heerst kon ik WiFi niet eens uitproberen, maar ik raad iedereen met streaming-audio aspiraties sowieso aan om voor een bedrade LAN-verbinding te zorgen in de buurt van de geluidsinstallatie. De Streaming Client werkt volgens het UPnP protocol, wat betekent dat met een App als PlugPlayer of het veel mooiere SongBook de streamer via de iPad of -phone kan worden bediend. Dat werkt toch handiger dan via de meegeleverde afstandsbediening en het (overigens goed leesbare) display van de Music Receiver.

Ondanks de 23 knoppen op het front van de receiver, en een overzichtelijke en goed in de hand liggende afstandsbediening was het blijkbaar onvermijdelijk om sommige knoppen een dubbele functie te geven die wordt geactiveerd door ze langer ingedrukt te houden. Dat is even wennen, maar geen onoverkomelijk bezwaar. Ik heb liever wat meer overzicht dan een dedicated knop voor elke functie...

Omdat de interne streamer van dezelfde DAC met hersynchronisatie gebruik maakt als externe digitale bronnen en de ingebouwde cd-speler heb ik geen verschillen kunnen horen. De T+A Music Receiver lijkt daarmee de ‘Wünschtraum’ te zijn voor muziekliefhebbers met een grote en nog steeds groeiende collectie cd’s die nog niet allemaal op een harde schijf is gezet. Het loopwerk is tijdens het spelen redelijk stil, maar maakt wel hoorbaar geluid bij het starten en stoppen van cd-weergave. Niet heel hard, maar genoeg om me af en toe een beetje aan te storen.

 

MERK

EDITORS' CHOICE