ARTIKEL


René van Es | 13 juli 2000
Wat willekeurige tips voor de aankoop. Kijk en luister bij luidsprekers naar de units separaat. Loopt de spreekspoel niet aan en is de rand van de conus niet verpulverd. Al kun je daar Audiolab voor inschakelen. Is het rubber nog soepel en als de conus wordt ingedrukt, schraapt het dan nergens langs. Doe dat uiteraard wel heel voorzichtig. En de tweeter, geen rare bijgeluiden? Het uiterlijk van de kast geeft al een indicatie hoe er mee om is gegaan. Versterkers mogen niet kraken en moeten het gewoon gelijk doen. Apparaten die erg warm worden, zijn meer aan slijtage onderhevig dan hun koude broertjes. Elco`s slijten hard als ze te heet worden. Weerstanden nemen andere waardes aan. Ook de potmeters en de schakelaars zijn zwakke plekken. Hoe beter van kwaliteit (Alps e.d.) hoe langer ze mee zullen gaan. Zijn de kontakten erg geoxideerd of netjes schoon? Buizen versterkers zijn ook een verhaal apart. Hoe oud zijn de buizen en zijn ze nog voor een redelijke prijs verkrijgbaar? Zoek in oude tijdschriften op hoe men destijds dacht over het apparaat. En de aankoopbonnen, zijn die er nog, want dat is de enige betrouwbare info omtrent gebruiksduur.

Vraag eens aan de verkoper waarom het apparaat weg moet. Hebben we te maken met een audiofiel die zich niet kon bedwingen en weer iets anders in het hoofd heeft, of gaat het om een scharrelaar die zijn elders tegen een habbekrats verkregen spul probeert te slijten? Wat is er voor in de plaats gekomen. Was het apparaat wellicht gewoon verouderd of is het onderhand echt uit de tijd en koop je nieuw beter voor minder geld of tegen een gelijk bedrag. Of gaat het eruit omdat en nieuwe set buizen onbetaalbaar is? Of en dat kan ook nog, komen we een tweedehands winkeldochter tegen, die vanaf het begin al bij de verkopende partij is tegengevallen?

Wie overweegt audio aan te schaffen waar mechanica wordt gecombineerd met elektronica (CD speler, Minidisk, Cassette) zou in huishoudens met honden en katten eens in het inwendige moeten kijken. Stof en haren kunnen hun tol geëist hebben. Het risico met de aanschaf tweedehands is hier veel groter. En CD spelers verouderen heel snel. Is het geen slijtage van het loopwerk, dan is het wel weer zo dat de chipset in de Dac verouderd is ten opzichte van een moderne Dac. De waarde zal ook veel sneller teruglopen dan bij een tuner, versterker of luidspreker. Een versterker die 5 jaar geleden als zeer goed werd beschouwd zal dat vandaag de dag nog zijn. Een top CD speler is veelal door nieuwe types ver voorbij gestreefd of zelfs onderhand aftands. Helaas, maar waar. Tuners behouden hun waarde nog het meeste. Wie niet kijkt naar gimmicks maar afgaat op geluidskwaliteit zal verbaasd zijn met resultaten van oude Revoxen, Marantz en zelfs Trio Kenwood of Dynaco.

Bezint eer ge begint is en mooie afsluiting van dit stuk. Zelf ben ik erg gelukkig geweest met mijn aankopen. Geld bespaart, soms tegen de aanschafwaarde weer door kunnen verkopen of gewoon jarenlang plezier hebben. Wel heb ik steeds gelet op gerenommeerde merken, heb ik folders en testen geraadpleegd, steeds uitvoerig geluisterd en met de verkopende partij afspraken gemaakt omtrent garantie en eventuele teruggave. Maar dat is in het particuliere traject vaak moeizaam. Goede herinneringen heb ik aan demo apparatuur. Met zorg behandeld door de winkelier (het is zijn bestaan) en tegen aantrekkelijke prijzen verkregen. En wat dacht u van die onverkoopbare luidspreker met die grote kras? Valt die kras niet net uit het zicht bij u thuis? Nou, dan kan het bespaarde bedrag mooi worden uitgegeven aan een kabel. En met succes mijn eigen spullen kunnen slijten op de tweedehands markt. Ben eigenlijk nog nooit met apparatuur blijven zitten, dus ben of een succesvol verkoper of heb weten te investeren in waardevaste audio met een lange levensduur.

Succes bij uw zoektocht en wees alert en geduldig. Uw koopje komt ook nog wel langs.

EDITORS' CHOICE