ARTIKELGold Note

Manger en Goldenote

Nieuw in het assortiment van Audio Selectief is het Duitse luidsprekermerk Manger. En omdat Leo Heijmans van Heijmans Sound en Vision door familieomstandigheden de show op het laatste moment moest missen was het een geluk dat Hein Ceelen van importeur Ceelen Techniek de bezoekers van de Analoge Dagen in Sneek van tekst en uitleg kon voorzien over zijn Manger speakers.


Hein Ceelen van Ceelen Techniek toont trots de Manger unit

De flinke monitorspeakers die stonden te spelen heten Zerobox 109 IIe. Met zijn Manger Sound Transducer voor alle sublage-, midden- en hogere tonen en een conventionele 20 centimeter ScanSpeak woofer voor het echte baswerk een markante verschijning, deze gesloten speaker. De aansturing van de Mangers was een Goldenote Bellagio/ B5 titanium arm/ Jan Allaerts MC1 Mk2 element combinatie die middels een Pamphili voorversterker met een Blacknote DSA 150 versterker werd verbonden. De bekabeling was vrijwel geheel van Siltech en de stroomvoorziening bestond uit een combinatie van Kemp en T+A.


Manger Zerobox 109 IIe op Goldenote installatie

Het geluid dat door de unieke techniek van de Manger MSW, W05 unit werd weergegeven was mooi in midden en hoog, ruimtelijk en snel als een elektrostaat. Logisch ook, deze driver is opgebouwd uit een variabel vlies dat middels twee spreekspoelen in beweging wordt gezet. En hoewel de ontwerpers van de gehele speaker (die in diverse actieve en passieve versies verkrijgbaar is) hun best hebben gedaan op het wisselfilter tussen de laagunit de Manger unit bleef tijdens deze show de bas toch ietsje achter op de rest van het geluid. Ook hier speelt ruimte een rol, dit is dus geen oordeel maar een plaatselijke waarneming. De speakers is mede door de relatief bescheiden verkoopprijs van 2000 euro per stuk - vrij interessant te noemen. De importeur die zo vriendelijk was om de plek van Heijmans op de show in te nemen is bekend in het zelfbouwcircuit en bij professionele audio voor onder andere studios en DJs. Een extra primeur tijdens de show waren de statisch opgestelde vernieuwde Goldenote S3 Signature versterker en bijpassende cd-speler, die nu met een fraai geborsteld aluminium front te leveren zijn en voorzien zijn van een hoofdtelefoonuitgang.


Er wordt aandachtig geluisterd


Jan Allaerts MC1 MkII element in de Goldenote Bellagio draaitafel

Al met al was het weer een gezellig samenzijn in het zonnige Sneek. Veel analoog, veel liefhebbers van muziek en natuurlijk exclusieve hifi. De vele gesprekken die de muziek en de weergave in de diverse luisterruimtes veroorzaakten zijn altijd leuk om te volgen en de kennis en meningen van zowel de importeurs als de bezoekers worden dat ook gretig verkondigd en gedeeld. Door wat trage leveringen van fabrikanten waren veel artikelen niet geheel ingespeeld, maar de keuze om nieuwtjes te tonen op een dergelijke show lijkt me logisch. En het blijft uiteindelijk om n ding draaien, de muziek! Sneek kan er weer een jaar tegenaan, samen met vinylfanaten uit heel Nederland en daarbuiten.


Henk en Aleida van Audio Selectief

EDITORS' CHOICE