NIEUWS

Praktijkvoorbeelden

Werner Ero | 21 maart 2015 | Fotografie Werner Ero

Wie ooit wel eens Mutrox in Numansdorp heeft bezocht, zal zich waarschijnlijk net als ik in positieve zin hebben verbaasd over zowel de prachtig aangeklede voorbeeldruimtes, als de vele akoestische voorbeelden. Producten die logisch gegroepeerd op verschillende plaatsen in het pand aanwezig zijn en daardoor een duidelijk beeld geven van de vormgeving en mogelijkheden van het nieuwe Boldz assortiment. Een ander aspect dat mij tijdens de verschillende bezoeken iedere keer weer opnieuw opvalt, is de weldadige rust die in eigenlijk het complete presentatiedeel van het bedrijfspand geldt. Wanneer ik Mutrox mede eigenaar Ronald Bout hierover aanspreek, begint deze meteen breeduit te grijnzen. Ronald: ‘Naast het feit dat wij in ons Mutrox pand natuurlijk al onze producten willen laten zien en vooral zelf laten ervaren, vinden wij het ook erg belangrijk dat eenieder zich hier prettig voelt. In een slechts spaarzaam gedempte bedrijfsruimte zou er alleen maar een gevoel van onbehagen en onrust kunnen ontstaan en dat is het omgekeerde van wat wij hier willen bereiken.’ Wanneer ik vervolgens samen met Erik en Ronald een rondgang door het bedrijf maak, valt mij naast de enorme veelzijdigheid ook de hoge kwaliteit van de producten op. Werkelijk niets wordt hier aan het toeval overgelaten en de klanttevredenheid staat voorop. Naast een prachtige maatwerk home cinema ruimte die er niet alleen schitterend uitziet, maar zeker ook indrukwekkend goed klinkt, zie ik verder nog een reeks kant en klare akoestische cabines. Compacte onderkomens die direct ergens geplaatst kunnen worden met toepassingen die variëren van voice-over tot professionele studio afluistermogelijkheden bij opnames. 



Uiteindelijk blijven er nog een tweetal ruimtes over waarin veel producten van het nieuwe Boldz assortiment zijn toegepast. De eerste ruimte doet mij letterlijk even met de ogen knipperen door de geweldig geslaagde metamorfose. Want in plaats van een vrij kale studio cabine binnen te stappen, kom ik ineens in een volledig tot huiskamer getransformeerde omgeving terecht! Compleet met zitmeubilair, tafels, gordijnen, schilderijen en een imposant maatwerk home cinema meubel dat letterlijk alle apparatuur op het beeldscherm na, aan het oog onttrekt. Maar wacht eens even. Want ondanks het dan wel zeer sfeervolle maar ook spaarzaam aanwezige meubilair, is de ambiance en akoestiek in deze ‘huiskamer’ zelfs nog aangenamer dan in de andere ruimtes die we hebben bezocht. Wanneer ik in deze ruimte een bijzonder overtuigende A/V-demo krijg met gebruikmaking van verschillende Bowers & Wilkins inbouwluidsprekers, blijkt er zelfs op hogere afluistervolumes nog steeds ‘gewoon’ een gesprek te kunnen worden gevoerd! Ook de geluidsweergave zelf valt op door zijn mooie evenwicht, klankkleur en zachtheid qua detaillering. Vooral omdat alles zo mooi is verwerkt, attenderen Ronald en Erik mij nog even graag op de verschillende Boldz onderdelen. Zo is voor het plafond AcoustiStuc stucwerk gebruikt, zijn de gordijnen heel chique uitgevoerde AcoustiCurtainz en blijken de schilderijen aan de wanden, AcoustiArtz wandpanelen in verschillende diktes te zijn!

Na dit schoolvoorbeeld van echte woonkamervriendelijke akoestiekproducten verlaten we weer de huiskameromgeving om vervolgens een echte maatwerk stereo luisterruimte binnen te treden. Ronald: ‘Eh, maatwerk Werner? Net als in de woonomgeving die we net hebben bezocht, is ook in de stereo ruimte waar we ons nu in bevinden, bijna alleen van Boldz producten gebruik gemaakt. Waarschijnlijk meest in het oog springend zijn de in dit geval langgerekte in grijs uitgevoerde AcoustiPanelz en AcoustiChunkz. Panelen die mede door de verschillende diktes heel nauwkeurig de galmtijd en in geval van de Chunkz, ook laagfrequent geluid op de gewenste waarden kunnen terugbrengen. In geval van deze ruimte zijn in de schuine gedeelten recht achter de twee luidsprekers, ook nog een tweetal maatwerk basstraps verwerkt. Luidsprekers zijn in dit geval Bowers & Wilkins 804 Diamond exemplaren, aangestuurd door een Rotel cd-speler en voor- en eindversterker uit de 1500 serie. De twee luidsprekers staan opvallend onorthodox geplaatst. Oftewel praktisch pal tegen de achterwand en bijna zo ver mogelijk uit elkaar als de ruimte het toelaat. Voor een normale woonomgeving zonder voorzieningen, een situatie waarbij ik al snel zou denken dat die doorgaans niet goed zal kunnen klinken, maar hier? Wanneer de eerste klanken van Roughest place van Stevie Ray Vaughan door de ruimte schallen (Dynamic Experience Volume 1 - STS Digital - STS6111109) ontstaat er een beleving die sterk afwijkt van een meer levendige akoestische omgeving. Net als in een studio hoor ik nu veel meer alleen de (pseudo) akoestiek van de opname en nagenoeg niet die van de ruimte waar we nu verpozen. Dit geeft rust en overzicht, maar de weergave gaat er wel meer van op de echte aanwezige akoestiek van de opname zelf leunen. Een tweede opvallend aspect is in deze situatie de strakke en fysiek voelbare laagweergave, zonder ooit in vervelend dreunen of druk op de oren te ontaarden. Het middengebied is opmerkelijk zacht van timbre en mooi zuiver, terwijl ook het hoog rustig en in balans, maar ook open, transparant en gedefinieerd klinkt. Wanneer ook de nodige andere opnamen de revue passeren, denk ik dat dit een dermate interessante gehoormatige insteek is, dat mensen in de toekomst zeker bij de Boldz dealer bij hen in de buurt eens langs zouden moeten gaan om te ervaren wat een geoptimaliseerde akoestiek voor hen zelf zou kunnen betekenen.



Conclusie
Met Boldz brengt Mutrox een nieuw merk met een prachtige serie gestandaardiseerde en zeker ook deels vernieuwende Nederlandse akoestiekproducten op de markt. Akoestiekproducten die een bewezen werking bezitten en waar u gelukkig niet helemaal alleen het wiel opnieuw voor hoeft uit te vinden. Samen met een geselecteerde dealer kunt u in de nabije toekomst een eigen plan samenstellen wat er voor uw eigen omgeving voor maatregelen nodig zouden zijn. Wel is het uiteraard raadzaam om bij zo’n dealer eerst van te voren te luisteren om te ervaren of zo’n gecontroleerde akoestische insteek, ook aansluit bij uw eigen verwachtingspatroon. Maar geldt dat eigenlijk niet bij ieder product waarin u geïnteresseerd bent? Wat mij betreft denk ik dat deze nieuwe Boldz lijn een fundamentele bijdrage bij het oplossen van veel akoestische problemen zou kunnen vormen!

Boldz
tel: +31 (0)186-200220
www.boldz.nl


EDITORS' CHOICE