REVIEWVPI

VPI Aries Scout

Philip van Deijk | 23 februari 2003 | VPI

Plaatsing

VPI_Aries_Scout_23-2-03De ondergrond waarop een draaitafel komt te staan is van groot belang. Heb je een stevige en stabiele ondergrond, dan hoor je dat in het geluidsbeeld terug. Sinds enige tijd ben ik in het bezit van een Creaktiv audiorack. Het zijn racks die de klant speciaal voor zijn wensen op maat kan laten maken. De racks zijn uiterst stabiel en voelen resonantie vrij aan. Tevens kunnen bij dit rack speciale absorbsieplaten gebruikt worden die Creaktiv levert en waarvoor een speciale constructie is ontwikkeld. Dit is een dempende plaat, gevuld met zand en loden kogeltjes, die op kegels komt te staan. Het aardige is dat een plateau, waarop een component komt te staan, aan zowel de onderzijde als de bovenzijde gebruikt kan worden. Eén kant is voorzien van gaatjes in het hout. In een gaatje kan een onderplaatje gestoken worden waarin kegeltjes vallen. Onder de absorbsieplaat worden de kegeltjes geschroefd. Op deze manier krijgen resonanties uit de omgeving geen kans trillingen naar het element over te brengen om op die manier het geluidsbeeld te verstoren. Men beschikt met zo’n absorbsieplaat over een uiterst stabiele en isolerende ondergrond voor een draaitafel of cd speler/ loopwerk. Gebruik je de andere kant van het plateau dan ziet je de gaatjes niet. Het 5e en tevens bovenste plateau van mijn rek heeft een absorbsieplaat, waarop de VPI plaats zal nemen om de kunsten te vertonen.

VPI_Aries_Scout_23-2-03In dit rack zitten nog meer vernuftigheden. Tussen de planken onderling zitten bijvoorbeeld verbindingsstukken die van de voorzijde naar de achterzijde van het rack lopen. De poten bestaan uit allemaal losse deelstukken die de plateaus met de verbindingsstukken verbinden. Extra detail is, dat het hout van een plateau waarin de poten vallen, uitgefreesd is en dat daarin een metalen ring zit, waartegen de poot supervast geschroefd kan worden. Zo krijg je een uiterst stevig en stabiel rack dat een zeer hoge afwerkinggraad heeft. Mijn Philips breedbeeld tv van 32 inch, met een gewicht van 60 kilo staat twee verdiepingen lager dan de VPI op het rack en het rack geeft geen krimp. Tel daarbij de logeés die hier regelmatig verblijven, dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat Creaktiv racks sterk genoeg zijn voor bijzonder zware apparatuur. De VPI is op het rack een echte blikvanger. Het valt mij op dat juist de vertegenwoordigers van de andere sexe opmerkingen maken als ze op visite komen. Zo waren er onlangs afzonderlijk van elkaar twee vriendinnen over de vloer die een begeerlijke blik op de draaiende VPI wierpen.  Mij smekend aankeken met de vraag of ze even mochten ………… scratchen. Nu kan het vrouwelijke geslacht een aardig potje bij mij breken, maar op scratchen met een VPI/Clearaudio Victory H combinatie staat toch nagenoeg de doodstraf. De scratch-illusie was gelukkig snel voorbij, al konden ze het niet nalaten op te merken dat ze het wel heel erg mooi en stoer vonden, een “pick-up” in huis. En uiteraard geef ik ze geen ongelijk.

Opnemen in de keten

De meeste versterkers zijn niet meer voorzien van een phono-trap, ook mijn Audio Research versterker niet. Dus werd er een Clearaudio Basic Symmetry bijgehaald om de ultra lage stroompjes van het Victory H element te versterken. Ze zijn met elkaar verbonden via een Clearaudio Sixstream phonokabel. Vanaf de Symmetry liepen de afgelopen tijd verschillende kabels naar de Audio Research. Het beste resultaat haalde ik met een MIT 330Plus interlink. Die heb ik dan ook zoveel mogelijk toegepast. Vanaf de Audio Research zijn de Avalons met de Siltech New York bi-wire luidsprekerkabels aangeprikt.

MERK

EDITORS' CHOICE