REVIEWMarantz

Luisteren

Of het nu komt omdat mijn ervaring met het inspelen van elementen vooral betrekking heeft op MC types of vanwege de zeer goede phonotrap in de Marantz PM KI Pearl versterker weet ik niet, maar Ray Charles (op de lp Genius Loves Company) klonk zo levendig en warmbloedig dat ik begon te twijfelen of er toch geen gebruikt element in de arm hing.


(Foto: Paul Vermeulen)

Er was volop druk en autoriteit. Vooral het laag ronkte verrukkelijk. Maar ook de grootte van het geluidsbeeld was realistisch. Het was met de ogen dicht niet moeilijk voor te stellen dat de oude meester in levende lijve achter een piano had plaats genomen die voor de gelegenheid tussen de luidsprekers was neergezet. Toegegeven, de detailrijkdom was nog niet op peil (naar later zou blijken), maar het klonk zeer compleet.
 
Op dit album staat ook een duet dat Ray met Willie Nelson zingt (It Was A Very Good Year), en dat liet op indrukwekkende wijze twee tot op de draad versleten oude mannenstemmen horen, met orkestrale arrangementen die de heren dynamisch en fraai van klankkleur terzijde staan.


(Foto: Paul Vermeulen)
 
Oude jazz dan. Miles Davis` Kind Of Blue is een van die meesterwerken die in geen enkele collectie mogen ontbreken. Wat de nog totaal niet ingespeelde TT-15 met deze opname doet grenst wederom aan het ongelooflijke. Tonaal is het misschien een tikje aan de warme kant, en sommigen zullen wellicht een wat meer laid-back presentatie willen, maar hier wordt potdorie wel muziek gemaakt!
MERK

EDITORS' CHOICE