(Gesponsord artikel)



HI-VISIT

Succesvolle integratie

Bert Dekker | 05 april 2007

Oef! Als ik dat zo hoor weet ik niet of al die variabelen die men moet beheersen om een subwoofer zo optimaal mogelijk te integreren in een systeem wel onder de pet krijg. Het lijkt me voor de doorsnee consument welhaast schier onmogelijk een subwoofer succesvol te integreren in een geluidssysteem als hij deze niet goed weet te plaatsen en in te regelen?

Derek: “Daar heb je een heel belangrijk punt te pakken. Bij Velodyne stopt men niet bij het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige subwoofers. Subwoofers kunnen dan pas succesvol hun werk doen als ze zo optimaal mogelijk worden geïntegreerd in het geluidssysteem bij de consument thuis. In die zin richten we ons ook heel sterk op onze distributeurs. Investeren we niet alleen in technologie maar zeker ook in kennis. Wij verwachten van onze distributeurs dan men een gedegen kennis heeft van álle aspecten die het succesvol integreren van onze subwoofers in hoogwaardige geluidssystemen mogelijk maakt. In belangrijke zin is dat het kapitaal van ons bedrijf vandaar dat we hier veel in investeren. Dit is ook de reden waarom ik komende periode uittrek om alle distributeurs ter wereld te bezoeken en hen continue op te leiden.

Velodyne
SubContractor series

En hetzelfde kan ook van ons gezegd worden” aldus Bjorn. “Net als de wijze waarop Velodyne haar distributeurs traint in het juiste gebruik, opstellen en inregelen van subwoofers doen wij dat met ons dealernetwerk. Zij vormen immers de belangrijkste schakel naar de consument. Vandaar dat wij ook onze dealers trainen op dat vlak. De consument verwacht ook een hoogwaardige weergave van het laag in het systeem bij hem thuis. Pas als de dealer de subwoofer met kennis van zaken heeft geplaatst en ingesteld én de consument juist weet te informeren over het gebruik en de instelmogelijkheden van een subwoofer kunnen we spreken over een succesvolle integratie. In die zin hebben we zeker een deskundig dealernetwerk kunnen opzetten. Met name Audio Excellence in Zevenbergen en Arts Audio in Naaldwijk zijn voor ons belangrijke dealers omdat zij veel ervaring en deskundigheid op dit vlak hebben. En dientengevolge ook de klant uitstekend ten dienste is.

Ik zou graag meer willen weten over het domein van de subwoofer. Is het juist te veronderstellen dat deze over het algemeen te vinden is in home theater opstellingen. Opstellingen waar met name levensechte effecten -waar vaak lage tonen een belangrijke rol in spelen- de beleving van de film intenser maken?

Derek: “Dit is algemene misvatting die nog steeds leeft onder veel muziekliefhebbers en audiofielen. Waarschijnlijk komt deze gedachte voort uit de indruk die men vaak heeft van de lage tonenweergave zoals men deze vaak beleeft op veel plaatsen waar subwoofers niet optimaal zijn geplaatst en ingeregeld. De associatie met het gestampvoet van de spreekwoordelijke dinosaurus zogezegd. Hoe spectaculair ook, dit heeft in onze optiek niets te maken met een hoogwaardige weergave van de laagste frequenties in een topklasse geluidssysteem waar we zeker ook twee-kanaals systemen onder beschouwen.

Zoals ik reeds eerder zei: een topklasse subwoofer, op de juiste plek geplaatst en optimaal ingeregeld doet ongehoord zijn werk. Het is net alsof hij er niet staat, men hoort hem immers niet. Toch hoort en beleeft men het effect van een goed werkende subwoofer in een topklasse stereoset meer dan duidelijk. Alle instrumenten krijgen meer body, worden groter afgebeeld. Maar ook, en sommige zaken zijn nog niet eens geheel begrepen, de afbeelding van de ruimte wordt beter, zelfs de weergave van de midden- en hoge tonen wint aan kwaliteit. Veel consumenten in het segment van de betere twee-kanaals weergave hebben dan ook de subwoofer ontdekt. Vandaar dat meer dan de helft van onze betere systemen, met name de SPL en de Digital Drive Series, hun weg vindt naar de consument die een hoogwaardig twee-kanaalssysteem bezit.


EDITORS' CHOICE