(Gesponsord artikel)



HI-VISIT

De plaats van de subwoofer

Bert Dekker | 05 april 2007

Hoe zien jullie de plaats van de subwoofer in een omgeving waarin de consument steeds meer aandacht krijgt voor ‘system integration’? Een subwoofer kan een “sta-in-de-weg” zijn. Dit wordt immers voor een groeiende groep consumenten een steeds belangrijker issue.

Derek: “Ook dit is een belangrijke constatering. Onze visie op comfortabel wonen verandert. Meer en meer consumenten kiezen voor een integrale oplossing bij het plaatsen van een beeld- en geluidsysteem. Meer en meer in- en on-wall geluidssystemen vinden hun weg naar de woonkamer van de consument. Onzichtbaar, zonder afbreuk te doen aan hoogwaardige muziekweergave. Ditzelfde geldt ook voor onze nieuwe SubContractor Series. Deze lijn is qua techniek geheel gebaseerd op onze succesvolle SPL Series. Deze is echter geheel geschikt gemaakt voor in-wall montage. Dat hoeft niet alleen in de muur te zijn, maar ook in het plafond (in-ceiling) of in de vloer (in-floor).

Velodyne

In ieder geval kunnen subwoofers in onze nieuwe serie heel flexibel geplaatst worden, daar waar de toepassingen en de mogelijkheden in de woonkamer het vereisen. Uniek aan het systeem: daar waar in conventionele subwoofers doorgaans woofers met flinke afmetingen geplaatst worden kiezen we voor, omwille van ruimtebesparing, woofers met geringe afmetingen. Dit maakt het succesvol plaatsen in de muur veel eenvoudiger. Om toch zoveel mogelijk lucht te verplaatsen hebben we ervoor gekozen de woofer een extra lange slag te geven, hetgeen heeft geresulteerd in de gepatendeerde SC-IW woofer. Bij geringe afmetingen geeft deze een enorm vermogen bij, zoals wij dat verwachten van al onze systemen, de laagst mogelijke vervormingscijfers.

Velodyne

Om nog meer plaats te besparen wordt de bijbehorende SC-1250 versterker los gekoppeld van het systeem. Deze kan elders in de luisterruimte worden ondergebracht zodat deze niet onnodig mee in de muur wordt gemonteerd. Daarmee wordt weer aanzienlijk veel plaats bespaard waardoor het systeem zeer flexibel te integreren is als “system integration” een issue is.

Hoe dan ook: het uitgangspunt in al onze ontwerpen blijft dat nergens een compromis wordt gesloten daar waar het de geluidskwaliteit betreft. Het gaat namelijk maar om één ding: het plezier aan de beleving van muziek en film. Dat is naar onze overtuiging pas optimaal als ook de laagste frequenties zo optimaal en levensecht worden weergegeven.


EDITORS' CHOICE