ARTIKEL

Aspera en Tingsha Audio

In de ruimte van Aspera Audio krijgen we een verzameling hoogst begerenswaardige apparaten te zien. En dat zowel uit het analoge als uit het digitale kamp. De Raven GT draaitafel van TW-Acustic behoort tot de eerste groep. Wat deze tafel zo bijzonder maakt, is dat ze de voordelen van een direct drive ontwerp combineert met die van een snaaraangedrevenmodel. Dat heeft TW-Acustic voor elkaar gekregen door de riem extreem kort te houden. Motortrillingen raken op die manier niet tot in het aandrijfplateau, terwijl ook de wow & flutter waarden mooi laag blijven.

Ironisch genoeg was één van de meest bijzondere apparaten op deze Analogue Exteme show een… digitaal apparaat. De Pre 1 MkII van het Spaanse merk Wadax, om precies te zijn. Het is nogal een kunst om te omschrijven wat voor soort apparaat deze Pre 1 MkII nu eigenlijk is. Dat komt omdat het hier om een hoogst veelzijdige –het understatement van de week- brok elektronica gaat. Zo kan je met deze machine zowaar je eigen RIAA-curve op maat maken –deze techniek wordt 'mapping' genoemd– in het phono voorversterker gedeelte.

De Pre 1 MkII is doet daarnaast ook dienst als voorversterker op lijnniveau en als digitale voorversterker. En dan zijn we er nog niet. Want de Pre 1 MkII heeft ook nog een streaminggedeelteen een 32 bit/192 kHz DAC in zijn fraaie behuizing zitten. Je kan het streaminggedeelte van de Pre 1 MkII gebruiken in combinatie met eender welke soort externe opslag – een NAS, bijvoorbeeld -, maar als je het graag binnen hetzelfde merk houdt, kan je hem best combineren met de Wadax Hermes server. Binnenkort komt er een upgrade van de Hermes machine aan, waardoor je dan ook DSD-signalen zal kunnen streamen.

Nieuw bij PS Audio is de PowerBase. Dat is een apparaat dat op twee heel verschillende manieren je geluidsweergave kan verbeteren. Om te beginnen doet de PowerBase dienst als isolerend plateau. Je plaatst hem daartoe onder een hifi-apparaat, waardoor externe trillingen worden geweerd uit dat apparaat. Ten tweede is de PowerBase een 'one way gate', die moet voorkomen dat stroomvervuiling die door het apparaat dat er bovenop staat veroorzaakt wordt, op het stroomnet geraakt. En zo de geluidsweergave van de andere apparaten negatief zou beïnvloeden.

Ook aanwezig in deze ruimte was Tingsha Audio, dat zoals aangekondigd samen met Aspera aan de slag ging bij Café Engels. Nieuws bij hen al te vinden in de aankondiging: Grandinote, TransmissionAudio Ribbonspeakers en Miyajima Lab phonocel, de phonopré van Grandinote en een akoestisch behandelde standopbouw voor de juiste luisterindrukken. De nieuwe monoversie van de Shinai is binnenkort in Music Emotion te vinden.

EDITORS' CHOICE