REVIEWPioneer

Air Studios

Rob van Ginneken | 10 december 2009 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Wat gebeurt er als je de Pioneer vervolgens opstart? Eerste conclusie: hij lust zijn Duitse luxe broeder met boter en suiker als het gaat om veelzijdigheid. Radio, internetradio, alle mogelijke digitale dragers en zowel CD als SACD zijn bovendien allemaal heel genoeglijk te beluisteren.

Pioneer Z9
Foto: Inge Veerkamp

Maar is het ook audiofiel? Het lijkt een onredelijke vraag, maar sinds de Japanners uit de flatscreen televisie business zijn gestapt, is het glashelder dat ze een luisteroffensief hebben ingezet. Inclusief stereoapparaten die een beetje teruggaan naar hun roots. Waarbij ze veel en graag benadrukken dat het fameuze Air Studios een hoofdrol speelt bij het bepalen van de klank van de apparatuur. Het fijntunen van de eindtrap. Een trend die Pioneers ‘merk ambassadeur’ Frank van Leuvenhaege tijdens ons gesprek over de Z9 trouwens hoorbaar plezier doet.

Dus wederom die vraag: betekent het dat de low profile Z9 ook audiofiele kwaliteiten kent? Nou, die suggestie gaat ons toch een brug te ver. Met een aantal van de ingebouwde ‘bronnen’ moet je met de elektronische ‘oppeppers’ spelen om het wat peper en zout te geven. De Sound Retriever bijvoorbeeld. Maar het moet gezegd: als je de lat niet te hoog legt, is het een uitstekend apparaat om dagelijks naar te luisteren. Dat bij een goed ‘signaal’ soms zelfs ronduit verrassend uit de hoek komt.


EDITORS' CHOICE