ARTIKEL

Het resultaat

Het resultaat

Eigenlijk vind ik het jammer dat ik geen voor-en-na foto’s kan maken om het resultaat te laten zien dat het werkt. Hoewel het een hoog Amazing Discoveries - Home Shopping netwerk gehalte zou hebben, zou iedereen wel kunnen zien hoeveel een correcte grayscale de absolute beeldkwaliteit verbeterd. Als advocaat van de duivel wil ik de sceptici dit nog nagegeven: een betere scartkabel van bijv. Qed of Ixos kost ongeveer 100 euro  en geeft een zichtbare verbetering in de beeldkwaliteit bij een televisie. Een ISF calibratie voor een televisie kost ongeveer hetzelfde als de scart-kabel en geeft ten opzichte van het vervangen van de kabel ongeveer een verbetering van 3 keer de verhoging in performance van de scartkabel.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Nu heb ik het resultaat van een calibratie al een aantal keer gezien, zowel op een Philips Pixelplus televisie, als op een Barco 808s CRT projector en diverse digitale projectoren, waaronder de Infocus X1. Het resultaat van de ISF calibratie is goed te zien wanneer een aantal dvd’s bekeken worden die ik al vele malen heb gezien. Hieronder zal ik het resultaat van de calibratie van de Philips Pixelplus televisie beschrijven. Wat direct opvalt na de calibratie was de diepte, het contrast en de kleurbalans van het beeld. Films die ik werkelijk als de achterkant van mijn hand ken, kregen een nieuwe betekenis.

Met veel plezier gingen daarom de eerste 2 animatie films in de DVD-speler, namelijk Shrek en daarna Monsters Inc. Met Shrek viel gelijk de prachtige en gedetaileerde groene tinten op van Shrek zelf maar ook de animatie op zich. Verder zijn roodtinten, nu ook zoals je ze zou verwachten, fluweelrood, of rood-roze, veel meer onderscheid is er te zien in deze tinten.

Hoe werkt... ISF calibratie? (c) Xingo

Bij Monsters Inc, valt direct de prachtige kleur op van Mike, waar ook weer het enorme detail in zijn huid opvalt. Ook de vuurrode kleur van de achterwand in de testkamer, de eerste scčne van Monsters Inc, is zoals ik hem nog nooit eerder heb gezien. De kleur spat werkelijk van het scherm, zonder oneerbiedelijk alle andere tinten te overspoelen.

Hoe werkt... ISF calibratie?

Dit smaakt naar meer.... Brotherhood of the Wolf gaat in de DVD-speler en wederom valt het kleurenpalet op, waarbij de groene tinten op de achtergrond een prachtig contrast bieden voor de rode jassen van de garde. Dit alles zonder de huidstinten die zeer belangrijk zijn op te blazen. Het beeld is veel natuurlijker en neutraler, alsof je zelf door het bos zou kunnen lopen, zoveel natuurlijke diepte wordt na de ISF calibratie weergegeven.

Hoe werkt... ISF calibratie? (c) Xingo

Tot slot

Wanneer u volledig wilt genieten van alle aspecten van een film, is een ISF calibratie in mijn mening niet te vermijden. Een correcte grayscale is de enige manier om DVD en videomateriaal te bekijken zoals de regisseur deze bedoeld heeft. Daarnaast zorgt de juiste contrast- en helderheidinstelling er tevens voor dat uw weergever een langere levensduur zal hebben.

Links

http://www.isfcalibraties.nl
http://www.imagingscience.com/
http://www.highfidelitydiscs.nl/customer/home.php?cat=285 (direct link naar test DVD`s)

EDITORS' CHOICE