REVIEW

Ernest Ranglin


Dr. Longbeard & Marja | 21 november 2000

Modern Answers To Old Problems

Eclectische mix

De 68 jarige Ernest Ranglin is een van de stuwende krachten achter de Jamaicaanse en Caribische muziek. Hij is onder andere een van de grondleggers van de Ska, het genre dat eind jaren `50 Jamaica op zijn kop zette. Het meest bekend is Ranglin geworden met zijn samenwerking met Millie Small die uitmondde in de hit "My Boy Lollipop". Je kunt niet alles hebben natuurlijk.

Meer `recent` werk waarop Ranglin`s gitaar te horen is zijn de opnames van Bob Marley als One Love en Songs Of Freedom. Nu heeft Ernest Ranglin een nieuwe CD gemaakt waarop hij de in 1999 ingeslagen weg (samen met Baaba Maal) van de combinatie van Caraïben en Afrika muzikaal verder verkent. Hij doet dit hier met ondersteuning van onder andere bassist Orefo Orakue, drummer Tony Allen, Joe Bashorun op Wurlitzer en orgel, Denys Baptiste op sax en de stem van Sylvia Tella. Deze laatste is ook mede verantwoordelijk voor 5 van de tien nummers op de CD.

De plaat begint met "Memories Of Senegal" waar de onvervormde `cool` klinkende gitaar van Ranglin over een basis van keyboards en percussie zijn melodie legt en de sfeer dromerig maakt. Het volgende "Outerland Incident" is doorspekt met effecten vooral als de sax van Denys Baptiste opkomt. De effecten zijn eerst wat vreemd maar bij herhaaldelijk luisteren geven ze wel een aparte aanvulling aan het nummer.

Kunene laat de zang van Sylvia Tella eerst beginnen in het engels, waarna de overgaat in een Afrikaanse taal. De Wurlitzer begeleiding is soms funky en soms weer jazzy. Drummer Tony Allen tekent voor het Fela Kuti achtige "Many Roots" waar hij zijn aparte drumstijl goed kan laten uitkomen. Sylvia Tella zing hier nu en dan door een galm effekt wat nogal overbodig klinkt.

Op "Swaziland" laat Ranglin ons weer genieten van zijn gitaartechniek in een dansbaar nummer, om daarna in "Sound Invasion" zijn oude liefde Ska weer van stal te halen. Track 9 moet het doen zonder saxofonist die hier vervangen is door Courtney Pine, maar helaas niet echt uit de verf komt in dit swingende stuk.

De hele CD ademt een heel relaxte sfeer uit die doet verlangen naar niet-Nederlandse bestemmingen met een ondergaande zon boven een woestijn of zee, een goed glas in de hand en dan gewoon genieten.

EDITORS' CHOICE