REVIEW

Eleanor McEvoy - Out There


Jan de Jeu | 03 mei 2007

Dit is alweer de zesde schijf van Eleanor McEvoy en opnieuw heeft ze een juweeltje afgeleverd. Een prachtige productie met vijftien songs waarbij het merendeel afkomstig is van deze Ierse dame zelf.

Eleanor McEvoy - Out ThereIn tegenstelling tot illustere voorgangers als ‘Yola’- nog steeds met afstand mijn favoriet - en ‘Early Hours’, gaat het hier om een puur analoge opname die als basis gebruikt is voor deze stereo hybride sacd ‘Out There’.

De combinatie van analoog en sacd staat garant voor een perfecte opname, gemaakt in de nieuwe The Grange Studio in Norfolk, England.

Een studio waar we, gegeven deze schitterende opname, hopelijk in de toekomst nog veel fraais van mogen verwachten. Qua stijl ligt deze nieuwe release dichter bij ‘Yola’ dan bij de opvolger ‘Early Hours’.

Het is dan ook een zeer toegankelijke schijf geworden met spaarzame instrumentatie en arrangementen waarbij Eleanor de meeste instrumenten - akoestische gitaar, vibrafoonsynthesizer, piano, electric piano, basgitaar, slide guitar, shaker, viool, drum, percussie, mandoline, marimba synthesizer en whistle - zelf bespeelt.

Op enkele tracks krijgt zij ondersteuning van Liam Bradley - drum, conga’s en tamboerijn - terwijl Dave Rotheray drum en shakers bespeelt op het door Eleanor & Dave geschreven ‘Quote I Love You Unquote’.
Elk nummer heeft een eigen sfeer en karakter. De opener ‘Non Smoking Single Female’ brengt je in de wereld van de contactadvertenties terwijl ‘To Sweep Away A Fool’ aangeeft hoe sterk, maar ook hoe zwak, een vrouw kan zijn. Het bedrog van een echtgenoot staat centraal in ‘So Much Trouble’ en is misschien wel het sterkste nummer van de sacd. Ook al blijven de andere songs en dan met name het door Eleanor vertraagd gezongen en door Marvin Gaye in het verleden bekend gemaakte ‘Mercy Mercy Me’ daar niet ver bij achter.

Een must voor liefhebbers van het (Ierse) singer songwriter genre en voor audiofielen die snakken naar uitzonderlijk fraaie opnames.

EDITORS' CHOICE