REVIEW

Zdeněk & Bedrich Tylšar – Concertos for 2 Horns


Jan Luijsterburg | 23 augustus 2007

Persoonlijk vind ik de hoorn een mooi instrument. Nog mooier dan een hoorn zijn (hij is flauw) twee hoorns. Aan het eind van de 18e eeuw werden er veel dubbelconcerten voor dit instrument en begeleidend orkest geschreven. Bij gelegenheid van het overlijden van de grote Tsjechische hoornist Zdeněk Tylšar werd een greep gedaan uit de opnamen die hij in de loop van vele jaren met zijn broer Bedrich maakte.

Zeven componisten passeren de revue. Daarbij zijn twee bekende namen en verder veel minder bekende Tsjechische componisten. Van Ludwig van Beethoven werd het sextet voor twee hoorns, altviool en cello opgenomen. Niet echt een hoornconcert dus, maar de hoornisten spelen wel de hoofdrol, het strijkkwartet speelt voor miniorkest. Een prachtig langzaam middendeel, maar verder redelijk pretentieloze divertimentomuziek. Een kwalificatie die ook geldt voor de dubbelconcerten van Haydn en de Tsjechische tijdgenoten. Bijzonder is het concert voor drie hoorns, pauken en orkest van ene Hanisch. De identiteit van deze componist is niet precies vastgesteld – het schijnt een uitmuntende hoornist geweest te zijn die in Praag en in Duitsland speelde, meer is niet bekend. Zijn fraaie stuk bevat Tsjechische volksmelodieen en zit vol halsbrekend virtuoze passages.

Over het algemeen biedt deze CD muziek die vrolijk voorthuppelt, eerder lekker en aangenaam dan emotioneel of diepgravend. Wel is het muziek waarin de solisten optimaal hun kwaliteiten kunnen etaleren. De enorme toonbeheersing in het brede register dat de hoorn kan bestrijken, de virtuoze technieken die nog erg nieuw waren ten tijde van het onstaan van de composities, de Tylšars laten horen waar ze hun reputatie aan te danken hebben.

Er schijnen enorm veel opnamen van Zdeněk Tylšar, al dan niet met zijn broer, te bestaan, op al lang niet meer verkrijgbaar vinyl. Supraphon ontsluit dit archief bij stukje en beetje. Deze mooi samengestelde dubbel-CD wekt de indruk dat er nog veel moois moet liggen. Het is wel muziek voor gedoseerde consumptie. Tweeeneenhalf uur geconcentreerd luisteren naar deze concerten is wat veel van het goede, en ook niet waar deze muziek primair voor bedoeld is. Het mag af en toe best behang zijn, tot een prachtige riedel weer de aandacht trekt.  


Aanvullende informatie:
Zdeněk & Bedrich Tylšar, met Zdeněk Divoky (tripleconcert)
Dvorak Chamber Orchestra, Prague Radio Sumphony Orchestra, Prague Chamber Orchestra, diverse dirigenten.
Speelduur: 72:44 + 73:44

EDITORS' CHOICE