REVIEW

Jazz At The Pawnshop, 30th Anniversary Edition


Jan de Jeu | 30 augustus 2007

Op 6 en 7 december 1976 wordt er in Stampen, de jazzclub in Gamla Stan in Stockholm audiofiele jazzgeschiedenis geschreven. Gert Palmcrantz maakt op 6 december opnames van het Arne Domnérus Quartet bestaande uit Arne Domnérus op saxofoon, Bengt Hallberg op piano, Georg Riedel op bas en Egil Johansen op drums.

Jazz At The Pawnshop, 30th Anniversary EditionOp 7 december legt hij het vervolg vast waarbij het kwartet uitgebreid is met vibrafonist Lars Erstrand. De naam van de club is afkomstig van de ‘Pawnbroker’s Shop’ die in datzelfde blok gevestigd was. Nu weet u uiteraard over welke opname ik het heb: ‘Jazz At The Pawnshop’.

Inmiddels is er ruim dertig jaar overheen gegaan waarmee het dus tijd is voor een tot 3000 stuks gelimiteerde 30th anniversary versie op drie sacd’s en een dvd. Op de dvd staat een in 2006 gehouden interview. De sacd’s bevatten op cd, stereo sacd en surround sacd, de complete sessies waarvan een groot deel eerder op lp, cd, xrcd, hdcd en sacd uitgekomen is.

Een groot deel, want ditmaal gaat het om ‘the ultimate edition’ met daarop twintig minuten extra met nooit eerder uitgebrachte muziek. Wat moet u daar nu van verwachten. Moet ik dat nog vertellen? Het blijft dezelfde muziek en wanneer u een eerdere versie bezit dan mag ik aannemen dat u een liefhebber bent. De sacd klinkt wat ruimtelijker dan de cd laag die op zijn beurt weer wat directer en in mijn oren ook wat pakkender klinkt.

Of de twintig minuten voor u de herinvestering waard zijn kan ik niet beoordelen maar feit is dat het ontegenzeggelijk een meeslepende opname blijft die mij keer op keer in vervoering weet te brengen en dat nu dus twintig minuten langer doet dan voorheen het geval was.

EDITORS' CHOICE