REVIEW

Wim T. Schippers met het Orkest van het Oosten – Egmont / Wellingtons Sieg


Leo Wubbolt | 24 januari 2008

Ooit uzelf afgevraagd waar de T van Wim T. Schippers voor staat? Ik wel, bij het schrijven van dit stukje kwam ik terecht op de voortreffelijke biografie van het Nederlandse Pop Instituut en vond daar de tweede naam van Wim en dat is dus .. Theodoor. Niet dat het van enige relevantie is, integendeel, een onbeduidend weetje. Bijna alles over Schippers is te vinden in genoemde bio en ik wil daar graag naar verwijzen.

Wim T. Schippers met het Orkest van het Oosten – Egmont / Wellingtons SiegNu ligt voor mij één zijn laatste muzikale projecten en wel de bewerking van Johann Wolfgang von Goethe’s treurspel Egmont tot een vereenvoudigde vertelling in hedendaags Nederlands; verteld door de meester hemzelf; met een muzikale bodem, gelegd met de oorspronkelijke toneelmuziek van Beethoven’s Egmont. Een combinatie die blijkt te werken; muziek en tekst sluiten naadloos op elkaar aan.

Het Orkest van het Oosten onder leiding van Jan Willem de Vriend speelde het stuk; ondertussen vertelde Schippers op geheel onnavolgbare eigen wijze de nieuwe versie voor een publiek van concertgangers.

Mezzosopraan Cora Burggraaf zingt de in het stuk voorkomende liederen en ‘speelt’ de rol van Klaartje, de geliefde van Egmont. De figuur van Klaartje is bedacht door Goethe, die wat romantiek aan het treurspel wilde toevoegen.
Schippers zou Schippers niet zijn, als hij er niet iets moois van gebakken had. Met zijn humor, krakende herkenbare stem en frivool taalgebruik was juist hij de man om de vertelling van het stuk uit te voeren.
Het oorspronkelijke stuk van Von Goethe bood voldoende mogelijkheden voor Schippers om de link met het heden te leggen en de vertelling daarmee een toegankelijk karakter te geven.
Getuige de reacties in de zaal is hij daarin geslaagd.

Challenge Records heeft met zorg de opname gemixt en gemasterd voor deze Super audio CD. Het hybride schijfje is voorzien van een stereo en een Multi-channel mix. Deze laatste kan ik niet beoordelen; ik bezit slechts een twee kanaals versterker.

De opname in het muziekcentrum Enschede klinkt gloedvol en warm, de stereo sacd laag geeft diepte aan het geluid van dit gerenommeerde orkest. Zang en vertelling zijn goed verstaanbaar, slechts de echo in de stem van Schippers is soms wat hinderlijk.

De informatie in het boekwerkje is zeer volledig en prettig om te lezen. Daarentegen is de website van Challenge heel schaars met informatie over deze leuke uitgave. Naast de Egmont bewerking is Wellingtons Sieg, ‘die Schlacht bei Vittoria’ aan het schijfje toegevoegd.


Aanvullende informatie:
Beethoven- Egmont/Wellingtons Sieg door het Orkest van het Oosten.
Challenge Records SACD CC72198; 2007
Made in Austria.

EDITORS' CHOICE