REVIEW

Laetitia Van Krieken Big Bang - Windfall


Jan de Jeu | 02 oktober 2008

En van mijn favoriete Nederlandse popgroepen is nog steeds de Nits. Hun CD Wool blijf ik draaien en wanneer ik hoor dat de klassiek opgeleide toetseniste van deze CD, Laetitia van Krieken, met een band een eigen CD opgenomen heeft ben ik er als de kippen bij om polshoogte te nemen.

Laetitia Van Krieken Big Bang - Windfall Temeer omdat deze CD gemaakt zou zijn door de Laetitia Van Krieken bigband en ik dol ben op big band muziek. Bij nadere beschouwing blijkt het niet om de Laetitia Van Krieken Big Band maar om de Laetitia Van Krieken Big Bang te gaan.

Geen Big Band dus, maar wel een dertien personen sterke band bestaande uit strijkers en blazers die haar virtuoze toetsenspel op boeiende wijze complementeren.

Het gaat hier om een live opname en dat gegeven alleen al laat mijn hart immer sneller kloppen. Geen eindeloze takes met energieke editing door de producer maar een live uitvoering voor het oog en oor van het kritische Amsterdamse publiek van het Bimhuis. Je voelt de spanning, ruikt de inspiratie en transpiratiegeur en bij de eerste tonen van het eerste (titel)nummer Windfall weet je al; dit wordt bijzonder.

Laetitia Van Krieken Big Bang - Windfall

Acht titels - met hun wortels in de pop, jazz, klassieke en gemproviseerde muziek - geschreven en gearrangeerd door Laetitia Van Krieken, die voor de betrokken gedreven musici veel ruimte openlaten om te improviseren en te excelleren. Deze big band klinkt eerder subtiel en boeiend dan overweldigend en schetterend. Misschien voor sommigen op het eerste gehoor niet direct imponerend maar op lange termijn meer dan bevredigend. Een absolute aanrader.

Aanvullende informatie:
Format: CD CR73274
Label: Challenge Records

EDITORS' CHOICE