REVIEWLogitech

Logitech Squeezebox Radio

Onlangs zijn er aan de Squeezebox-familie weer 2 nieuwe telgen toegevoegd: In september was dat de Squeezebox Radio en begin deze maand de Sueezebox Touch. Sinds de introductie in 2001 van de eerste Squeezebox, de SLIMP3 van Slim Devices, is er eigenlijk niet gek veel veranderd aan het toen revolutionaire networkplayer-concept. Het landschap waarin deze nieuwe spelers moeten concureren is de laatste 2 jaar sterk veranderd met harddiskfabrikanten die mediaspelers maken die soms het tienvoudige aan mogelijkheden bieden. Heeft de Squeezebox nog recht van bestaan?

In de hifiwereld zijn de Squeezeboxen erg geliefd vanwege hun audiokwaliteit. Dit is te danken aan de DA-converters die worden gebruikt, in de Squeezebox Classic zijn dat de Burr-Brown DA-converters en bij de Squeezebox Receiver die van Wolfson. Maar geluidskwaliteit alleen is niet genoeg. De ondersteuning van verschillende audioformaten via een netwerk, vooral in hogere resolutie, de eenvoudige bediening en dat tegen een aangename prijs, geven de doorslag.

Concept

De Squeezebox is een netwerk-audiospeler, wat inhoudt dat hij lokaal geen audiobestanden kan opslaan, maar alles afspeelt vanaf een netwerklocatie. Dit kan op verschillende manieren. De bestanden kunnen op een NAS-server staan. Dat klinkt zwaarder dan wat het is, maar een netwerk-harde schijf rond de 200 euro kan op zichzelf al voldoende zijn. Maar ook een PC of een laptop (die aanstaat), is voldoende.

Logitech Squeezebox Radio
Foto: Logitech

Maar deze laatste generatie Squeezeboxen hebben nog een mogelijkheid en dat is via het internet. Een dienst als bijvoorbeeld mp3tunes.com geeft je de mogelijkheid om je audiobestanden op een server online op te slaan en te benaderen vanaf elke plek op de wereld, als er maar een internetaansluiting is. De Squeezebox Radio kan dit doen via een ethernetverbinding of draadloos via wifi. Een USB-aansluiting zit er helaas niet op, dus een externe harde schijf of een USB-stick kun je er niet op aansluiten. Iets wat tegenwoordig toch wel standaard op mediaspelers aanwezig is. De Squeezebox Touch heeft deze mogelijkheid wel, plus nog een SD-card slot. Blijkbaar heeft Logitech met de Squeezebox Radio toch een andere markt voor ogen, door bepaalde cruciale kenmerken weg te laten.

EDITORS' CHOICE