REVIEW

Jeanette Lindström- Attitude & Orbit Control


Leo Wubbolt | 11 juli 2010

Gelukkig, ze zijn er nog, de pareltjes, de juweeltjes, die plotseling op je bureau liggen, de CD’s waar je geen verwachtingspatroon bij hebt en die je opeens zonder mankeren bij de strot grijpen. Ik heb het over de CD Attitude & Orbit Control van Jeanette Lindström.

In eerste instantie was het alleen de hoesfoto die de aandacht trok; een devoot omhoog kijkende vrouw met een opvallend gave huid en een Mari Wilson kapsel. Op de achtergrond is de ruimte zichtbaar, gevuld met allerlei getekende satellieten. Het werd echt leuk toen ik in de bio de naam van Robert Wyatt ontwaarde en ik mij afvroeg hoe deze romanticus bij de Zweedse zangeres terecht gekomen was. Wyatt is een grootheid  met kwaliteiten van mytische omvang . Deze voormalige Soft Machine drummer met zijn wat hees-hoge onvaste stem bracht ons ooit naast zijn bijzondere solo LP’s [ Rock Bottom 1974] het door Elvis Costello geschreven Shipbuilding, dat berichtte over de verschrikkingen van de Falklands oorlog. Wyatt kan weinig fout doen bij mij en bewijst opnieuw zijn klasse op deze negende release van Jeanette Lindström. Dan gaat het nog niet eens over zijn bijdragen maar de aanwezigheid van de man moet inspirerend gewerkt hebben, gezien de magische sfeer die rond de muziek van Attitude & Orbit Control hangt.

Jazz, jazzy is de stempel dat het album ten onrechte opgeplakt krijgt. Dat is het niet, dat is te makkelijk omschreven, want er hangen ambient en lounge achtige sferen om deze prachtige plaat heen. De begeleiding is zeer divers en gevarieerd; grand piano, Wurlitzer, Fender Rhodes, viool, mandoline,kerkorgel en pedal steel  komen aan bod zonder dat er van overkill sprake is. Jeanette Lindström heeft een heldere en buigzame stem die zich moeiteloos om het zelf geschreven materiaal krult. Hoewel Lindström in het Engels zingt heb ik geen idee waar de teksten over gaan; het zijn steeds de bezwerende melodieen die je pakken.

Als toetje is er de fantastische opname en mastering  en onwillekeurig schiet mij de naam van Kari Bremnes binnen uit buurland Noorwegen, die binnen het zelfde idioom de CD naar een aanvaardbaar kwaliteitsniveau brengt. Vijf sterren dus! Voor de muziek èn de opname!

Aanvullende informatie:
Jeanette Lindström- Attitude & Orbit Control.
Diesel Music C-40
www.jeanettelindstrom.com
www.noisette.nl   [ mooie website over de Soft Machine]

EDITORS' CHOICE