REVIEWBose

Bose VideoWave: Surroundgeluid uit platte TV


Theo Vermeulen | 02 januari 2012 | Fotografie Fabrikant | Bose

Een compleet cinema-geluidssysteem ge´ntegreerd in een platte HD-televisie zonder losse luidsprekers en basmodule, kan dat? Ja. Bose is er in geslaagd met de nieuwste technieken om onder meer ruimtelijk bioscoop- en concertgeluid in de gehele huiskamer te realiseren. De akoestiek van de luisterruimte wordt gemeten middels het ADAPTiQ audiocalibratiesysteem zodat een optimaal luisterresultaat wordt bereikt in vrijwel de gehele ruimte...\

Uit Music Emotion - Mei 2011

Als de naam Bose klinkt denkt men niet meteen aan televisie. Het bedrijf heeft veel kennis in huis als het gaat om audio en een stap naar beeld is dan ook niet zo groot, zeker niet de combinatie van een platte HD-televisie met volledig geintegreerd cinema-geluidssysteem. Zoiets was er nog niet en kan gerust een nieuwe norm voor home-entertainment genoemd worden.

Er is door de producent lang aan gewerkt om een compleet cinema-geluidssysteem te ontwikkelen dat eenmaal ge´ntegreerd in een platte televisie overal in de kamer een zuiver en realistisch ruimtelijk geluid laat horen. Voorwaar geen eenvoudige opgave. Er zijn nogal wat problemen te overwinnen, bijvoorbeeld de trillingen van de lage bastonen, die zouden het LCD-beeld kunnen be´nvloeden. Bose ontwikkelde zelf exclusieve computermodellen om potentiŰle trillings- en warmtebronnen op te sporen en aan te pakken. Een ander, voor de hand liggend probleem: hoe krijg je de benodigde luidsprekers in het frame van een platte televisie? De ingenieurs van Bose ontwikkelden daarvoor verschillende nieuwe technologieŰn en toepassingen, zoals een cluster met zes hoogwaardige kleine woofers met een uitgekiende afstemming samen met een zevendelige luidsprekerreeks en nieuwe PhaseGuide geluidsradiatortechnologie voor de midden- en hoge tonen.

De woofers zijn gekoppeld aan een gevouwen baspoort, door Bose Waveguide genoemd. Het geheel wordt via een geavanceerde digitale signaalverwerking aangestuurd. Er wordt een op 5.1 gebaseerde geluidsweergave bereikt dat ver buiten het scherm reikt en er voor zorgt dat het geluid wordt gericht op plaatsen waar geen luidsprekers zijn. En dat maakt het onder meer weer makkelijk om de Bose VideoWave te plaatsen in de huiskamer.

Calibratie
Op de duurdere, high-end audio-installaties is het veelal mogelijk om de akoestiek van de luisterruimte op te meten om een zo optimaal mogelijk geluid te verkrijgen. Dat kan bij dit Bose systeem ook middels het ADAPTiQ audiocalibratiesysteem. Een meetmicrofoontje wordt meegeleverd. ADAPTiQ analyseert de vorm, de afmeting en zelfs de inrichting van de kamer en past hier het geluid op aan. We hebben natuurlijk de proef op de som genomen en het moet gezegd: het systeem werkt feilloos, waar we ook zaten in de luisterruimte het geluid komt in optima forma bij de oren, zonder verliezen. Maar dat niet alleen, gewoon op de bank met de televisie op drie meter voor ons, lijkt het als op de geluiden van de fi lm ook van achteren komen of van de zijkant. Toch staan daar geen luidsprekerboxen, sterker nog: er is helemaal geen luidspreker te zien. De helikopter vliegt als het ware over de luisterruimteů

De filmsound is meer dan ruimtelijk realistisch. Echter, ook de muziekliefhebber komt niets te kort met dit systeem. Er zijn tal van muziekfilms verkrijgbaar in alle denkbare genres. Ook dan is het genieten van beeld en geluid. De sound is breed en gedetailleerd en als het applaus klinkt is het alsof we midden in de zaal zitten. Het 46 inch 1080p LCDscherm laat niets te wensen over: kleur, contrast en beelddetail zijn dik in orde.

EDITORS' CHOICE